Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Tsjechische Erbanova verwijst Ter Mors naar zilver bij EK sprint

Tsjechische Erbanova verwijst Ter Mors naar zilver bij EK sprint

Cheer!

HEERENVEEN - Jorien ter Mors heeft zondag zilver veroverd bij het eerste EK sprint. De 27-jarige schaatsster won de afsluitende 1000 meter in Thialf, maar ze kon de Tsjechische Karolina Erbanova niet meer inhalen in het klassement.

Deel dit artikel op social media

Ter Mors moest op de slotafstand 1,13 seconde goedmaken op haar ploeggenote Erbanova, maar de Tsjechische verloor maar 95 honderdsten: 1.14,88 om 1.15,83.

Ter Mors ging met haar afstandszege op de 1000 meter nog wel over de Russische Olga Fatkulina heen. De Russische, met 1.16,46 vierde op de kilometer, moest daardoor genoegen nemen met brons.

Marrit Leenstra eindigde in 1.16,35 als derde op de 1000 meter en sloot haar EK sprint af op de voor haar bekende vierde plaats. De Friezin werd vorig jaar ook al vierde bij het WK sprint.

Sanneke de Neeling kende een goed tweede dag met een persoonlijk record en een vierde plaats op de 500 meter (38,77) en een vijfde plek op de 1000 meter (1.16,74), De 20-jarige Rotterdamse is daardoor de nummer zeven in het eindklassement.

Ter Mors is door haar derde plek ook zeker van kwalificatie voor het WK sprint (25 en 26 februari in het Canadese Calgary). De andere twee WK-tickets worden verdeeld bij het NK sprint (20-22 januari in Heerenveen). Ter Mors zal dan het NK allround rijden.

Favoriete

Ter Mors was voor het toernooi de grote favoriete om de eerste Europese sprintkampioene te worden, maar de wereldkampioene op de 1000 en 1500 meter stelde op de eerste 500 meter teleur met een tijd van 38,75.

De Enschedese presteerde zondag een stuk beter op de 500 meter dan een dag eerder. Met 38,29 was ze bijna een halve seconde sneller dan op de openingsafstand van het toernooi. Fatkulina was met 38,07 net als zaterdag de snelste, terwijl Erbanova (38,19) weer tweede werd.

De 24-jarige Erbanova, in 2011 wereldkampioene allround bij de junioren, had zo voldoende marge opgebouwd om Ter Mors van zich af te houden op de tweede 1000 meter.

De schaatsster van het Nederlandse Team Afterpay won in Thialf haar eerste grote internationale titel bij de senioren. Erbanova won twee jaar geleden al wel brons bij het WK sprint en brons op de 1000 meter bij de WK afstanden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!