Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ireen Wüst voor vijfde keer Europees kampioen

Ireen Wüst voor vijfde keer Europees kampioen

EK en WK

Cheer!

HEERENVEEN - Ireen Wüst schreef zaterdag maar weer eens geschiedenis met een vijfde Europese titel en haar elfde podiumplek bij een EK allround, maar de 30-jarige Brabantse was het meest tevreden met haar vorm in Heerenveen.

Deel dit artikel op social media

"Ik ben vooral blij met mijn vorm in de breedte bij dit toernooi", aldus Wüst. "Ik heb nu weer het niveau bereikt dat ik in het pre-olympische en het olympische seizoen van Sochi had."

De kopvrouw van Team Justlease.nl, die in 2014 bij de Winterspelen twee keer goud en drie keer zilver veroverde, was vrijdag en zaterdag oppermachtig in Heerenveen. Ze won de 500, 3000 en 1500 meter en werd tweede op de 5 kilometer achter olympisch kampioene Martina Sablikova.

Het verschil in het eindklassement tussen Wüst en titelverdedigster Sablikova, die Antoinette de Jong net voorbleef, was uiteindelijk meer dan een punt.

"Ik denk dat dat wel iets zegt over mijn vorm", zei de nieuwe Europees kampioene. "Sablikova en De Jong hebben ook een goed toernooi gereden. De tijden waren niet supersnel, maar het ijs was zwaar."

Nummer drie De Jong had op meer gehoopt. "Ik had mijn zes seconden voorsprong op Sablikova op de 5 kilometer niet hoeven verliezen, dus ik was niet echt tevreden na de laatste afstand. Maar ik moet ook wel blij zijn met de derde plek, ik rijd hier tegen de twee beste allrounders van het afgelopen decennium."

Statistiek

Wüst schreef het EK eerder in 2008, 2013, 2014 en 2015 op haar naam. Met haar vijfde titel komt ze op gelijke hoogte met Sablikova en de Duitse vrouwen Anni Friesinger en Andrea Ehrig-Mitscherlich. De Duitse Gunda Niemann is recordhouder met acht keer EK-goud.

Met haar elf podiumplekken - in dertien EK-deelnames - is Wüst nu wel recordhouder, samen met Niemann en Claudia Pechstein.

"Ik ben niet zo'n 'Piet Statisiek'", stelde Wüst met een glimlach. "Aan het einde van mijn carrière kijk ik daar wel naar."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Ireen, Antoinette en Yvonne aan!