Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zwemcoach Wouda zonder verwachtingen naar WK kortebaan

Zwemcoach Wouda zonder verwachtingen naar WK kortebaan

Coaching RoadToTokyo

Cheer!

WINDSOR - Bondscoach Marcel Wouda gaat zonder verwachtingen naar de WK kortebaan in het Canadese Windsor, die dinsdag beginnen.

Deel dit artikel op social media

Nederland is met een bijzonder jonge ploeg naar Canada gereisd en veel andere landen laten eveneens wat toppers thuis.

"Daarom is het heel lastig om verwachtingen te schetsen over het aantal medailles dat we gaan halen", zegt de 44-jarige Brabander, die is genomineerd voor de verkiezing Coach van het Jaar.

In het Canadese 25 meterbad mogen talenten als Kyle Stolk, Maaike de Waard, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen zich laten zien. "We gaan met een mooie ploeg naar Canada", aldus Wouda, die na de desastreus verlopen Olympische Spelen werd aangewezen als de man die de Nederlandse zwemploeg er weer bovenop moet helpen.

"Van de vijftien zwemmers die we sturen, maken er elf hun debuut op een WK kortebaan. Leren is mooi meegenomen, maar ze gaan wel primair naar dit toernooi om te presteren."

"We hebben ons heel serieus op deze WK voorbereid en ik verwacht dan ook dat er heel hard gezwommen gaat worden. Onze zwemmers zijn klaar om de strijd aan te gaan", concludeert Wouda, die vooral de ontwikkeling looft van de 22-jarige Jesse Puts en de twee jaar jongere Maaike de Waard.

Kromowidjojo

Tussen alle debutanten geldt Ranomi Kromowidjojo, de onttroonde olympisch kampioene op de 50 en 100 vrij, als de veterane van de ploeg. De 26-jarige Groningse begint aan haar vierde WK kortebaan.

Kromowidjojo pakte al acht keer goud, waarvan drie keer individueel. Ze verdedigt in Windsor haar wereldtitel op de 50 vrij. Het boegbeeld van de Nederlandse zwemploeg besloot al vrij snel na Rio 2016 dat ze doorgaat met haar sport.

"Ranomi is goed bezig", zegt coach Wouda, die de Groningse laat trainen onder zijn assistent Patrick Pearson. "Ze is topfit en 'ready to race'."

"Ranomi weet hoe ze finales moet zwemmen en medailles moet winnen. Maar afgelopen zomer heeft ook wel geleerd dat er geen zekerheden zijn in de sport. Ook Ranomi zal het moeten laten zien."

Debutanten

Op het eerste grote toernooi na de desastreus verlopen Olympische Spelen zijn vijftien Nederlandse zwemmers (negen vrouwen, zes mannen) aanwezig, waarvan er liefst elf debuteren op de WK kortebaan. Alleen Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Kira Toussaint en Maud van der Meer waren eerder al present op een wereldtitelstrijd in het 25 meterbad.

Bij de vorige WK kortebaan, twee jaar geleden in Doha, eindigde Oranje als derde in het medailleklassement met twaalf plakken: vijf goud, één zilver en zes keer brons. Veel medaillewinnaressen van toen ontbreken nu in Windsor.

Femke Heemskerk (goud 100 vrij en brons 200 vrij) heeft een lange rustpauze ingelast, Inge Dekker (brons 50 vlinder) en Moniek Nijhuis (brons 50 en 100 school) zijn gestopt. Dekker en Heemskerk hadden ook een aandeel in de wereldtitels van de estafetteploeg op de 50, 100 en 200 vrij.

De WK in Widsor beginnen dinsdag en duren tot en met zondag.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marcel aan!