Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zilver voor gemengde estafette en Kromowidjojo naar finale 100 vrij

Zilver voor gemengde estafette en Kromowidjojo naar finale 100 vrij

Cheer!

WINDSOR - De gemengde Nederlandse estafetteploeg heeft woensdag bij de WK kortebaan zilver gepakt op de 4x50 meter vrije slag. Daarnaast haalde Ranomi Kromowidjojo eerder de finale van de 100 meter vrije slag.

Deel dit artikel op social media

Jesse Puts, Nyls Korstanje, Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard moesten alleen Rusland voor zich dulden. Het gemengde kwartet bezorgde Nederland de tweede medaille in het Canadese 25 meterbad, na het brons van de estafettezwemsters dinsdag op de 4x100 vrij.

Dankzij een sterk optreden van Kromowidjojo dook slotzwemster De Waard als eerste het water in voor de laatste 50 meter, maar zij werd gepasseerd door Rozalija Nasretdinova. De Russin bezorgde haar land het goud in een totaaltijd van 1.29,73, Nederland pakte zilver in 1.29,82.

Puts opende in 21,27, waardoor het kwartet van Oranje na de eerste twee baantjes aan kop lag. De zeventienjarige debutant Korstanje zakte terug naar de derde plek, maar 'Kromo' zorgde ervoor dat Nederland weer de leiding nam. De Waard slaagde er echter niet in het af te maken. De twintigjarige zwemster bleef ternauwernood de Canadese Sandrine Mainville voor, die het gastland brons bezorgde in 1.29,83.

Finale 100 vrij voor Kromowidjojo

De 26-jarige Groningse zette in de halve finales de vijfde tijd neer: 52,76 seconden. Daarmee was Kromowidjojo een fractie langzamer dan eerder op de dag in de series (52,75).

De Australische Brittany Elmslie en de Canadese favoriete Penny Oleksiak noteerden beiden de beste tijd in de halve finales: 52,19. Kromowidjojo krijgt donderdag in de finale ook concurrentie van Rikako Ikee uit Japan, de Canadese Sandrine Mainville, Federica Pellegrini uit Italië, Zhu Menghui uit China en de Russin Veronika Popova.

De wereldkampioene kortebaan van twee jaar geleden op het koninginnennummer, Femke Heemskerk, ontbreekt in het Canadese 25 meterbad. Heemskerk heeft een lange rustpauze genomen.

Derde goud voor Hosszú

De Hongaarse zwemster Katinka Hosszú heeft woensdag haar tweede en derde wereldtitel veroverd bij de WK kortebaan in Windsor. De drievoudig olympisch kampioene schreef in het 25 meterbad na de 400 meter wisselslag van dinsdag ook de 200 vlinder en 100 rug op haar naam. De 27-jarige Hosszú heeft na twee dagen al drie gouden plakken en één zilveren (200 vrij) op zak.

De Hongaarse alleskunner zegevierde op de 200 vlinder in 2.02,15. Alleen de Amerikaanse Kelsi Worrell (2.02,89) kon enigszins in de buurt van de Hosszú blijven. Worrell had even daarvoor goud gepakt met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x50 wissel, in een nieuw wereldrecord: 1.43,27.

Hosszú, bijgenaamd de 'Iron Lady' omdat ze op zoveel verschillende afstanden en onderdelen uitblinkt, won daarna ook met overmacht de 100 rug in 55,54.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Ranomi, Nyls, Maaike en Jesse aan!