Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Verstappen en Bouwmeester gaan voor primeur op Sportgala

Verstappen en Bouwmeester gaan voor primeur op Sportgala

Cheer!

AMSTERDAM - Max Verstappen en Marit Bouwmeester kunnen woensdagavond bij het Sportgala voor een primeur zorgen. De Formule 1-coureur en de zeilster kunnen de eerste atleet uit hun tak van sport worden die zich respectievelijk Sportman en Sportvrouw van het Jaar mogen noemen.

Deel dit artikel op social media

Verstappen is net als windsurfer Dorian van Rijsselberghe, openwaterzwemmer Ferry Weertman, wielrenner Tom Dumoulin en schaatser Sven Kramer genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar.

De prijs, die in 1959 voor het eerst werd uitgereikt, ging al wel zeventien keer naar een langebaanschaatser, zestien keer naar een wielrenner, vijf keer naar een zwemmer en één keer naar een windsurfer (Stephan van den Berg in 1984).

Autosport kan de veertiende tak van sport worden met een Sportman van het Jaar. Vorig jaar werd Sjinkie Knegt de eerste shorttracker die de eretitel won.

Kramer, die net als Verstappen niet aanwezig zal zijn bij het Sportgala in de RAI in Amsterdam, is de enige van de vijf genomineerden die de prijs al een keer won. De 30-jarige Fries werd in 2007 verkozen tot Sportman van het Jaar.

Sportvrouw

Bij de vrouwen zijn er zes kanshebbers voor de titel Sportvrouw van het Jaar: Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en turnster Sanne Wevers verdienden automatisch een nominatie omdat ze olympisch kampioen werden.

Ook atlete Dafne Schippers, die vorig jaar werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, is genomineerd.

Bij een zege van Bouwmeester wordt zeilen de dertiende tak van sport met een Sportvrouw van het Jaar. Wielrennen is 'recordhouder' met veertien overwinningen. Twaalf keer ging de eretitel naar een zwemster en Wevers kan na Ans van Gerwen in 1972 en Verona van de Leur in 2002 de derde turnster worden die de prijs wint.

Het Sportgala begint om 20.30 uur in de Amsterdamse RAI. Tijdens het gala worden ook de prijzen voor de sportploeg, de coach, de paralympisch sporter en het talent van het jaar uitgereikt.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marit, Dorian, Ferry, Tom, Anna, Elis, Sanne en Sharon aan!