Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Schaatssters laatste op ploegenachtervolging in Thialf door valpartij

Schaatssters laatste op ploegenachtervolging in Thialf door valpartij

EK en WK

Cheer!

HEERENVEEN - De Nederlandse schaatssters zijn vrijdag bij de wereldbeker in Heerenveen als laatste geëindigd door een valpartij tijdens de race. De Japanse Nao Kodaira won de 500 meter, de eerste officiële wedstrijd op het hoogste niveau in het vernieuwde Thialf.

Deel dit artikel op social media

De Oranje-vrouwen waren bij de ploegenachtervolging direct kansloos voor een goede klassering door een valpartij van Linda de Vries halverwege de race.

De Drentse reed samen met Ireen Wüst en Marrit Leenstra de zes rondjes nog wel uit, maar met een tijd van 4.09,55 eindigde Nederland met afstand als negende en laatste.

Japan was net als vorige week in Astana de beste op de team pursuit. Miho Takagi, Nana Takagi en Ayana Sato waren met 2.59,51 veel sneller dan de nummer twee Duitsland (3.02,47) en de nummer drie Polen (3.03,50).

Nederland, dat in Harbin en Nagano goud pakte op dit onderdeel en in Astana tweede werd, gaat nog wel aan de leiding in het wereldbekerklassement met 310 punten. Japan staat tweede met 280 punten.

500 meter

Op de 500 meter was winnares Kodaira was met een tijd van 37,63 maar vier honderdsten trager dan het baanrecord van Sang-Hwa Lee uit 2015. De Japanse is dit seizoen nog ongeslagen in de World Cup. Ze won de drie 500 meters in Harbin (2) en Nagano (1) en was vorige week niet in Astana.

Jing Yu zegevierde bij afwezigheid van Kodaira twee keer in Astana, maar de Chinese moest vrijdag in Heerenveen met een tijd van 37,81 genoegen nemen met de tweede plaats. De Japanse Maki Tsuji (37,97) completeerde het podium.

De twee Nederlandse vrouwen in de A-groep speelden een bijrol. Marrit Leenstra eindigde in het veld van twintig schaatssters als zestiende in 38,72, terwijl Floor van den Brandt (38,82) zeventiende werd.

Anice Das (derde in 39,22), Bo van der Werff (vierde in 39,25) en Sanneke de Neeling (negende in 39,57) kwamen eerder op de middag al in actie in de B-groep. Jorien ter Mors zegde donderdag af wegens ziekte.

Bowe

Brittany Bowe maakte in de eerste rit haar seizoensdebuut in de wereldbeker. De wereldkampioene sprint uit Amerika miste de World Cups in Harbin, Nagano en Astana door de gevolgen van een in juli opgelopen hersenschudding. Bowe noteerde 38,46, goed voor de twaalfde plaats.

Haar landgenote Heather Bergsma (38,32) kwam niet verder dan een teleurstellende achtste plek.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marrit en Ireen aan!