Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ntab wint eerste 500 meter met nieuw baanrecord in Astana

Ntab wint eerste 500 meter met nieuw baanrecord in Astana

EK en WK

Cheer!

Daidai Ntab heeft zaterdag bij de derde World Cup van het seizoen in Astana verrassend de eerste 500 meter op zijn naam geschreven. De 22-jarige Nederlander zegevierde in een tijd van 34,52.

Deel dit artikel op social media

Ntab scherpte daarmee bovendien het baanrecord aan. Hij opende in de derde rit razendsnel (9,54) en reed daarna een vrijwel vlekkeloze ronde. Hij verbeterde zijn vorige persoonlijke toptijd op de 500 meter (34,96) dik.

Ntab, zoon van een Nederlandse moeder en een Senegalese vader, kwam in zijn nog prille loopbaan op wereldbekerniveau nooit verder dan de negende plek op de kortste afstand.

De Amsterdammer reed eerder op de dag nog de vierde tijd op de 1000 meter in de B-divisie (1.10,22). Dat was eveneens een persoonlijk record.

Laatste

Ntab bleef op de eerste 500 meter in Kazachstan de Rus Ruslan Murashov vijf honderdsten van een seconden voor. Diens landgenoot en wereldkampioen Pavel Kulizhnikov completeerde met een tijd van 34,61 de top drie.

De overige Nederlanders kwamen niet in de buurt van het podium. Ronald Mulder kwam met een tijd van 34,93 niet verder dan een elfde plaats en Kai Verbij eindigde met een tijd van 35,27 zelfs als twintigste en laatste.

Zondag staat de tweede 500 meter op het programma.

1000 meter

Ook op de 1000 meter was er een bijrol weggelegd voor de Nederlanders. Thomas Krol reed de twaalfde tijd (1.09,65), terwijl Verbij niet in actie kwam. De Leiderdorper meldde zich na de voor hem teleurstellend verlopen 500 meter met een blessure af.

Vincent De Haitre ging er met het goud vandoor. De Canadees liet met een tijd van 1.08,90 Kulizhnikov (tweede in 1.08,99) knap achter zich. Door de afzegging van Verbij moest de Rus alleen rijden in de laatste rit.

Kulizhnikov wacht dit schaatsseizoen op de 1000 meter nog altijd op zijn eerste wereldbekerzege. In China en Japan kwam hij vorige maand niet verder dan brons.

De Japanner Takuro Oda en Nico Ihle uit Duitsland moesten in Astana met een tijd van 1.09,06 het brons delen.

Kjeld Nuis, de winnaar van de eerste twee wereldbekerraces op de 1000 meter, gaf met zijn Nederlandse ploeggenoten van Lotto-Jumbo dit weekeinde de voorkeur aan een trainingskamp in Collalbo.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Dai Dai, Ronald, Kai en Thomas aan!