Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Handbalsters buigen in EK-finale nipt voor Noorwegen

Handbalsters buigen in EK-finale nipt voor Noorwegen

RoadToTokyo

Cheer!

GÖTEBORG - De Nederlandse handbalsters zijn er zondag niet in geslaagd om voor het eerst Europees kampioen te worden. Oranje boog in de finale van het EK in Zweden met 29-30 voor Noorwegen.

Deel dit artikel op social media

De Noorse vrouwen waren zo voor de derde keer op rij te sterk voor Nederland op een groot toernooi, na winst in de WK-finale in december 2015 en winst in de strijd om het brons bij de Olympische Spelen afgelopen zomer.

Desondanks mag Nederland terugkijken op een goed EK, het eerste toernooi onder de nieuwe bondscoach Helle Thomsen. De beste prestatie van Oranje op een Europese titelstrijd was tot dit jaar een zevende plaats.

Titelverdediger Noorwegen veroverde voor de zevende keer in twaalf EK's goud. Frankrijk pakte eerder op de dag het brons door Denemarken met 25-22 te verslaan. De Deense handbalsters hadden vrijdag in de halve finale verloren van Nederland.

Tussensprintje

Nederland was in de WK-finale (31-23) en in de strijd om olympisch brons in Rio de Janeiro (36-26) twee keer vrijwel kansloos tegen Noorwegen en twee keer kwam dat vooral door een overrompelende start van de Scandinavische vrouwen.

De ploeg van Thomsen wist dus dat het nu wel goed moest beginnen en dat lukte in de Scandinavium Arena in Göteborg door de inmiddels bekende snelle uitvallen en een paar goede reddingen van keepster Tess Wester.

Noorwegen had in de openingsfase mede door drie goals van sterspeelster Nora Mork wel het initiatief, maar het verschil met Oranje werd nooit groter dan één treffer. Na tien minuten was het captain Danick Snelder die met haar vierde goal van de wedstrijd zelfs een tussensprintje van Nederland inleidde. Van 6-6 ging het binnen drie minuten naar 9-6.

Tien minuten voor rust was het verschil zelfs even vier in het voordeel van Oranje (13-9), maar toen zette Noorwegen weer aan. Door vijf doelpunten op rij ging de wereldkampioen voor het eerst in twintig minuten weer aan de leiding (13-14).

Nycke Groot, voor de wedstrijd al uitgeroepen tot beste speelster van het EK, zorgde in de laatste seconden van de eerste helft toch nog voor een gelijke ruststand (15-15).

Defensief

Ook in de tweede dertig minuten bleef het tempo hoog en werd er veel gescoord, maar het was vooral Nederland dat steeds meer moeite had om de tegenstander defensief af te stoppen.

In de openingsfase van de tweede helft kon Oranje nog bijblijven, maar daarna kwam er een inmiddels beruchte sterke fase van Noorwegen. De ploeg van Thorir Hergeirsson maakte zeven treffers in vijf minuten en stond zo met nog een kwartier te spelen opeens vijf treffers voor (21-26).

Nederland gaf niet op en bracht de marge met nog twee minuten te gaan via Estavana Polman zelfs nog terug naar één (29-30).

Oranje kreeg daardoor met nog vier seconden te gaan een ultieme kans om een verlenging af te dwingen, maar een vrije worp van Snelder, met zes goals topscorer bij Nederland, belandde op de voeten van Groot, waardoor er wederom verdriet was bij Nederland.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Nycke, Danick, Estavana, Sanne, Tess, Yvette, Jasmina, Lois, Angela, Lynn, Debbie, Maura, Michelle, Kelly, Laura, Jessy en Helle aan!