Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Gerritsen kijkt trots terug op loopbaan van vallen en opstaan

Gerritsen kijkt trots terug op loopbaan van vallen en opstaan

Cheer!

HEERENVEEN - Door blessures wist Annette Gerritsen de laatste jaren de successen uit het begin van haar carrière niet meer te evenaren, maar de 31-jarige schaatsster kijkt vooral tevreden terug op haar loopbaan.

Deel dit artikel op social media

"Het was letterlijk een carrière van vallen en opstaan, maar ik ben heel trots op wat ik bereikt heb", aldus Gerritsen zondag bij de World Cup in Thialf, waar ze haar afscheid als topschaatsster aankondigde.

De Ilpendamse, die in 2003 als 17-jarige debuteerde bij een NK afstanden, werd zes keer Nederlands kampioen, ze stond twee keer op het podium bij een WK sprint (zilver en brons) en in 2010 beleefde ze bij de Olympische Spelen van Vancouver haar hoogtepunt met zilver op de 1000 meter.

Haar laatste medaille, brons op de 500 meter bij de NK afstanden, dateert echter van het seizoen 2011/2012. Daarna kwam Gerritsen mede door de ziekte van Pfeiffer niet meer terug op het allerhoogste niveau.  

"Er zijn de laatste jaren een heleboel dingen geweest waar ik niet zoveel aan kon doen, zoals de ziekte van Pfeiffer. Maar je moet er wel mee dealen. Ik heb altijd zo goed mogelijk geprobeerd overal weer zo fit mogelijk uit te komen, dus ik heb er voor mezelf alles aan gedaan."

Gerritsen wil het dan ook geen teleurstelling noemen dat ze haar hoogtepunt al op haar 24e beleefde. "Ik heb volop genoten van alles wat ik bereikt heb. Ik denk dat dat heel belangrijk is."

Cyste

Gerritsen wilde dit seizoen na een goede zomer nog één keer proberen om terug te keren op het hoogste niveau, maar twee nieuwe blessures gooiden roet in het eten. De Noord-Hollandse liep eerst in september bij een sprongtraining een knieblessure op.

"Dat was echt heel zuur. Ik voelde me deze zomer juist weer sterk worden. Ik hoefde niet meer na te denken of ik pijn had, maar kon weer honderd procent trainen; dat was zo lekker. Daar was ik lang naar op zoek geweest."

Vervolgens moest Gerritsen enkele weken later ook nog geopereerd worden aan een cyste in haar kaak.

"Dat kwam er ook nog bij, het was knap waardeloos. Ik werd een paar weken geleden wakker om 8 uur 's ochtends met pijn in mijn knie en mijn kaak en dacht: het is genoeg, het is echt genoeg."

Ouders

Gerritsen vertelde haar beslissing om te stoppen direct aan haar vriend en ze reden vervolgens samen naar haar ouders om het nieuws te vertellen.

"Ik voelde direct een grote opluchting. Het is voor een topsporter altijd lastig om te bepalen wanneer je moet stoppen, maar ik heb op mijn gevoel vertrouwd."

"Ik had altijd het gevoel dat het er nog in zat om terug te keren op het hoogste niveau, maar dat gevoel heb ik nu niet meer. En als ik niet meer voor het hoogste kan gaan, dan wil ik niet meer doorgaan."

Orie

Jac Orie, die tussen 2007 en 2010 en tussen 2012 en 2015 de coach was van Gerritsen, noemt zijn voormalig pupil een "geweldig talent".

"Ik denk dat er meer in had gezeten voor haar, maar er is zoveel voorgevallen. Dat is gewoon heel jammer. Ik snap dat ze ermee stopt. Op een gegeven moment is het incasseringsvermogen op, en dan heb je genoeg tikken gehad."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!