Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Boomstra (23) nieuwe wereldkampioen dammen

Boomstra (23) nieuwe wereldkampioen dammen

Cheer!

SCHEVENINGEN - Roel Boomstra heeft zich donderdag verzekerd van de wereldtitel dammen. De 23-jarige Groninger besliste de tweekamp met landgenoot Jan Groenendijk door winst in de tiende ronde, die werd gespeeld in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen.

Deel dit artikel op social media

Boomstra, die al genoeg had gehad aan een remise, is daardoor niet meer in te halen door de 18-jarige Groenendijk. De stand kwam donderdag op 14-6. 

Hij volgt de Rus Alexander Georgiev op als wereldkampioen dammen. Boomstra treedt in de voetsporen van Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen.

Georgiev veroverde vorig jaar in Emmen de wereldtitel, maar besloot zijn titel niet te verdedigen. Daardoor ging de tweekamp om de mondiale titel tussen twee Nederlanders, de achttienjarige Groenendijk (tweede op het WK) en Boomstra.

De nummer drie van het WK behaalde maandag in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag zijn derde zege op Groenendijk. Boomstra had daardoor donderdag in Scheveningen aan een remise genoeg om wereldkampioen te worden.

Blunder

Het werd zelfs een overwinning, na een blunder van Groenendijk. De tiener uit Wageningen besloot de strijd direct te staken, waardoor Boomstra zijn vierde zege kon bijschrijven en zich verzekerde van de wereldtitel.

Groenendijk had de drie resterende partijen allemaal moeten winnen om de Groninger nog van de winst af te kunnen houden.

Boomstra, die in Groningen natuurkunde studeert, is al vijf jaar professioneel dammer met heel wat titels op zijn palmares. Zo werd hij in 2012 en 2015 Nederlands kampioen. In 2014 werd Boomstra tot Europees kampioen gekroond. Daarnaast werd hij derde op de WK's van 2013 en 2015.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Roel en Jan aan!