Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Voetbalsters op EK in eigen land tegen Noorwegen, Denemarken en België

Voetbalsters op EK in eigen land tegen Noorwegen, Denemarken en België

Cheer!

ROTTERDAM - ​De Nederlandse voetbalsters nemen het komende zomer bij het Europees kampioenschap in eigen land op tegen Noorwegen, Denemarken en België. Dat heeft de loting dinsdag uitgewezen in Rotterdam.

Deel dit artikel op social media

Het EK begint op zondag 16 juli met de openingswedstrijd tussen Oranje en Noorwegen in de Utrechtse Galgenwaard. De finale wordt op zondag 6 augustus afgewerkt in de Grolsch Veste van Enschede.

Groepshoofd Nederland, dat zich als gastland niet hoefde te plaatsen, staat op donderdag 20 juli tegenover Denemarken op het Rotterdamse Kasteel en besluit de poulefase op maandag 24 juli tegen België in het Koning Willem II Stadion van Tilburg.

In maart van dit jaar stonden Nederland en Noorwegen ook al eens tegenover elkaar, toen in het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). De Scandinaviërs bleken toen veel sterker (4-1) in Rotterdam. Beide landen grepen uiteindelijk naast een ticket voor de Spelen in Rio de Janeiro.

Titelverdediger en achtvoudig Europees kampioen Duitsland kruist in groep B de degens met Zweden, Italië en Rusland. Groep C bestaat uit Frankrijk, Zwitserland, IJsland en Oostenrijk. Engeland, Spanje, Schotland en Portugal vormen groep D.

Derde deelname

Voor Oranje wordt het pas de derde deelname. In 2009 reikten de 'Leeuwinnen' tot de halve finales in Finland en bij de vorige editie in 2013 was de groepsfase het eindstation in Zweden. De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan is momenteel de nummer twaalf van de wereldranglijst.

Volgens de keuzeheer had Nederland het gunstiger kunnen treffen. "Ik denk wel dat het een vrij zware poule is", reageert Van der Laan bij de NOS. De bondscoach hoopt dat de "mooie maar pittige" loting het publiek naar de stadions kan lokken. "Ik denk dat we hiermee wel een affiche hebben om de mensen naar het toernooi te trekken."

Het is de eerste keer in de geschiedenis van het toernooi dat er zestien landen mogen deelnemen. De zes voorgaande edities werden gewonnen door recordkampioen Duitsland. Noorwegen was de laatste andere winnaar, in 1993.

Naast Utrecht, Enschede, Rotterdam en Tilburg zijn er komende zomer nog drie andere speelsteden: Breda (Rat Verlegh Stadion), Deventer (De Adelaarshorst) en Doetinchem (De Vijverberg).

Groepsindeling

Groep A:​ Nederland, Noorwegen, Denemarken, België.

Groep B: Duitsland, Zweden, Italië, Rusland.

Groep C: Frankrijk, Zwitserland, IJsland, Oostenrijk.

Groep D: Engeland, Spanje, Schotland, Portugal.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!