Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Havenga door met waterpolosters tot Tokyo 2020

Havenga door met waterpolosters tot Tokyo 2020

Coaching RoadToTokyo

Cheer!

NIEUWEGEIN - De KNZB en bondscoach Arno Havenga gaan samen door met de waterpolodames tot de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Havenga start vol vertrouwen met het topsportprogramma en wil met de selectie spelen om de podiumplaatsen op de grote internationale toernooien.

Deel dit artikel op social media

Arno Havenga: ““Natuurlijk was ik teleurgesteld dat we niet naar Rio gingen. Maar ik ben trots op de groei van het team en de prachtige resultaten die we de afgelopen jaren hebben behaald, zilver op de EK’s in 2014 en 2016 en op het WK in Kazan 2015. Ik wil door tot Tokio en de komende jaren met de ploeg en een professionele staf meestrijden om de medailles. Eerst is het vizier gericht op het WK Boedapest de komende zomer. En uiteindelijk is strijden om de prijzen op de Olympische Spelen in Tokio 2020 het doel.”

Programma
Als focussport vindt jaarlijks een evaluatie van topsportprogramma waterpolodames plaats door de KNZB en NOC*NSF. Arno Havenga licht toe: “De belangrijkste conclusies die we getrokken hebben zijn, dat we harder moeten worden en ook mentaal fit moeten zijn om finales te winnen. Ons spel moet nog zakelijker en we moeten 'meedogenlozer' zijn. We hebben geleerd finales te spelen, nu moeten we leren finales te winnen. Ook moet de concurrentie in de groep groter worden.”

Om dit te realiseren is het programma geoptimaliseerd op sporttechnisch, mentaal en organisatorisch vlak. Een aantal speelsters speelt nu bij Europese topclubs en bij verschillende universiteiten in de USA. De jeugdopleiding wordt verbeterd om meer speelsters op te leiden tot topsporter. Ook gaat de KNZB werken met een B-selectie, waardoor meer speelsters in staat zijn om fulltime te trainen en hun eigen potentieel zo goed mogelijk te benutten.

De bondscoach kijkt met vertrouwen naar de selectie van de waterpolodames: “Het grootste deel van de selectie blijft beschikbaar voor het Nederlands team. De selectie wordt aangevuld met een groep zeer talentvolle waterpolosters, waarvan een aantal in september Europees Jeugd kampioen is geworden. Richting Tokio hebben we straks voldoende keus om een selectie samen te stellen die de komende jaren om podiumplekken op de internationale toernooien zal spelen en zich in 2020 moet kwalificeren voor de OS in Tokio.”

Ook de nieuwe technisch directeur André Cats is blij met de contractverlenging van Arno Havenga. “Met Arno hebben we een uitstekende coach met passie voor waterpolo. Met dit programma onder zijn leiding ben ik er van overtuigd dat we blijven meedraaien in de wereldtop en meespelen om de podiumplaatsen, met als hoogtepunt de Spelen in Tokio.” Het contract met Robin van Galen bij de waterpolomannen werd al eerder verlengd. Ook Van Galen gaat door tot Tokio 2020.

World League
De Oranje waterpolodames komen voor het eerst dit seizoen in actie in de FINA World League tegen Griekenland op dinsdag 29 november (Athene). Oranje zit in een poule met Griekenland en Rusland. Op dinsdag 20 december spelen de waterpolodames in Utrecht de wedstrijd tegen Rusland.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Arno aan!