Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Coach Kromowidjojo vindt onzekerheid over eigen status niet lastig

Coach Kromowidjojo vindt onzekerheid over eigen status niet lastig

Coaching RoadToTokyo

Cheer!

EINDHOVEN - Patrick Pearson is dit weekend bij de NK kortebaan nog gewoon de coach van Ranomi Kromowidjojo. Wat er daarna gebeurt is onduidelijk, maar de 34-jarige zwemtrainer vindt die onzekerheid niet lastig.

Deel dit artikel op social media

"Natuurlijk is mijn status nu wat onzeker, maar ik heb een goed gesprek gehad met de nieuwe technisch directeur André Cats en we zien mogelijkheden om met elkaar verder te gaan", aldus Pearson in gesprek met NUsport. "Dat moet alleen in overleg met hoofdcoach Marcel Wouda en dat gesprek moet ik even afwachten."

Pearson is sinds juni 2014 de trainer van Kromowidjojo, die in augustus bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro net als de rest van de Nederlandse ploeg geen medaille wist te winnen in het zwembad.

Sinds die grote teleurstelling in Brazilië is Cats gepresenteerd als de nieuwe technische baas bij de zwembond en is Wouda aangesteld als hoofdcoach en coach van de topzwemmers in Eindhoven.

Op die laatste positie is de oud-topzwemmer praktisch de opvolger van Pearson, die mogelijk in een iets minder verantwoordelijke functie wel mag aanblijven.

"Ik wil heel graag verder in het zwemmen, want ik ben nog niet uitgeleerd en ik zie zat mogelijkheden en kansen om verder te gaan", zegt Pearson. "Er is een intentie om met elkaar de samenwerking aan te gaan en ik moet nu afwachten hoe dat uitpakt."

Wedstrijdmeters

Kromowidjojo, als drievoudig olympisch kampioene de bekendste zwemmer uit de trainingsgroep van Pearson, heeft al duidelijk gemaakt dat het haar voorkeur heeft om te blijven samenwerken met haar huidige coach.

"Samen met Patrick gaat het gewoon goed. Ik wil graag met hem verder", vertelde de 26-jarige Groningse vorige week aan De Correspondent.

"Natuurlijk is die steun van Ranomi fijn", stelt Pearson. "Het geeft in ieder geval aan er een heel positieve samenwerking tussen ons is. We hebben ook een heel mooie aanloop naar Rio gehad met hoopgevende resultaten. Uiteindelijk is dat er net niet uitgekomen op de Spelen, maar ik vind dat we goede stappen hebben gezet als je kijkt naar de hele voorbereidingsperiode. En dat voelt zij ook."

Cats zei vrijdag bij zijn eerste persconferentie als technisch directeur dat hij nog niet kan zeggen wie in december de coach zal zijn van Kromowidjojo bij de WK kortebaan in Canada. Pearson heeft desgevraagd ook weinig behoefte om een voorspelling te doen.

"Ik denk niet dat mijn mening ertoe doet. André beslist uiteindelijk wie daar de coach is van Ranomi, ik ga daar niet over. Als ik niet verder kan als coach van Ranomi, dan leg ik me daarbij neer. Maar het is positief dat we openingen zien om met elkaar verder te gaan."

Vakantie

Pearson zal zaterdagochtend in ieder geval nog langs het 25-meterbad in Hoofddorp staan wanneer Kromowidjojo in de series van de 100 meter vrije slag bij de NK kortebaan haar eerste wedstrijdmeters zal zwemmen sinds haar teleurstellende zesde plaats in de olympische finale op de 50 meter vrij.

De trainer is niet verrast dat 'Kromo' in tegenstelling tot vier jaar geleden na de voor haar zo succesvolle Spelen van Londen al snel heeft beslist dat ze - in ieder geval nog een jaar - doorgaat met zwemmen.

"Voor Rio had ze al een idee over de periode na de Spelen en tijdens haar vakantie heeft ze er nog eens goed over nagedacht", aldus Pearson. "Ze haalt gewoon heel veel plezier uit het zwemmen en dat is een goede basis om door te gaan."

"Die beslissing heeft ze inderdaad snel kunnen nemen. Het had beide kanten op kunnen gaan, maar dat ze doorgaat verbaast me niet echt. En ik ben er heel blij mee."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Patrick en Ranomi aan!