Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Van der Weijden wil op 3 en 5 km strijden met internationale top

Van der Weijden wil op 3 en 5 km strijden met internationale top

EK en WK

Cheer!

WOERDEN - Voor Annouk van der Weijden staat komend schaatsseizoen vooral in het teken van deelname aan de WK afstanden op de 3 en 5 kilometer in het Zuid-Koreaanse Gangneung, waar ze op beide afstanden voor eremetaal wil gaan.

Deel dit artikel op social media

De 30-jarige rijdster van Team Plantina kwam vooralsnog alleen in 2012 in actie op de wereldkamioenschappen. Destijds reed ze in Heerenveen de 5000 meter, waarop ze achtste werd.

"Die WK afstanden is de grootste prioriteit, daar wil ik me echt voor plaatsen. En als ik daar sta, wil ik meedoen om het podium", onderstreept Van der Weijden in gesprek met NUsport haar ambities voor het nieuwe seizoen.

De deelneemster aan de Olympische Spelen van 2014 in Sochi heeft ook deelname aan het WK allround in haar achterhoofd. Het toernooi in Hamar heeft echter niet de prioriteit. "Het allroundkampioenschap zou ik heel graag willen rijden, maar het is vooral mooi als dat erbij komt. Het gaat vooral om de 3 en 5 kilometer."

Eind deze maand weet Van der Weijden voor het eerst echt hoe ze ervoor staat als bij de wedstrijden om de KNSB Cup in Groningen de eerste startbewijzen voor de World Cups in Harbin, Nagano, Astana en Heerenveen worden verdeeld.

Op de ijsbaan in Kardinge komt de langeafstandsrijdster in actie op de 1500, 3000 en 5000 meter en ook op de mass start. "Ik hoop op alle afstanden goed mee te doen en me in ieder geval te plaatsen voor de 3 en 5 kilometer."

Spelen

Van der Weijden is ook al bezig met de Olympische Spelen van 2018. De WK afstanden in Gangneung worden in februari gehouden op de plaats waar de olympische deelnemers over anderhalf jaar hun wedstrijden zullen rijden.

"Dat is ook iets waar ik nu al mee bezig ben, ook al is er dit seizoen nog veel te halen. Het zou heel mooi zijn als ik daar aanwezig kan zijn", aldus Van der Weijden, die tijdens haar debuut op de Spelen van Sochi vijfde werd op de 3000 meter.

De voortekenen zijn in elk geval goed. De Plantina-rijdster schreef zaterdag in Deventer de IJsselcup op haar naam en bij een trainingswedstrijd in het Duitse Inzell klokte ze op de 5000 meter een snelle tijd van 4.03,33. "Het gaat best wel goed allemaal, een lekker begin."

"Ik heb gewoon een goede zomer gedraaid, al denk je dat elk jaar natuurlijk. Het is afwachten hoe het op het ijs gaat. Ik ben heel stabiel en voel me fit. Als het technisch goed loopt, komen er blijkbaar dit soort tijden uit."

De wedstrijden om de KNSB Cup staan van 28 tot en met 30 oktober op het programma. De eerste World Cup van het seizoen in het Chinese Harbin is van 11 tot en met 13 november.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Annouk aan!