Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Van der Poel rijdt in Valkenburg naar eerste wereldbekerzege

Van der Poel rijdt in Valkenburg naar eerste wereldbekerzege

Cheer!

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste wereldbekerzege van het seizoen te pakken. De Nederlander was in Valkenburg in grootse vorm en reed solo naar de finish. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Thalita de Jong.

Deel dit artikel op social media

In de voorlaatste ronde gingen ook nog de op hem jagende Belgen Wout van Aert en Tom Meeusen onderuit. Van Aert slaagde er alsnog in tweede te worden, voor zijn landgenoot Michael Vanthourenhout.

Twee Nederlanders eindigden ook nog in de top tien. Lars van der Haar, snel gestart maar na een val in de tweede ronde teruggeworpen, finishte als zevende. Corné van Kessel kwam bovenop de Cauberg als achtste over de streep.

Van der Poel (21) liet de eerste twee crossen uit de wereldbekercyclus in de Verenigde Staten schieten. Hij was op dat moment nog niet voldoende hersteld van ingrepen aan beide knieën. Van Aert won beide wedstrijden, in Las Vegas en Iowa.

Hij leidt het klassement riant met 230 punten, voor landgenoot Laurens Sweeck, die op 174 staat. In de top tien staan louter Belgen. Thijs van Amerongen (13e) en Corné van Kessel (15e) zijn de beste Nederlanders. Van der Poel staat negentiende.

Rugpijn

Van der Poel klaagde na afloop over rugpijn. "Ik kreeg er tijdens de wedstrijd last van, maar deze zege verzacht de pijn", vertelde de zoon van oud-renner Adrie van der Poel. "Toen ik aanviel, moest ik echt tot het gaatje gaan. Ze lieten me echt niet zomaar rijden."

"Toen ik achterom keek op een plaats waar ik steeds de verschillen bijhield, was de kloof veel groter geworden. Ik hoorde ook dat er achter mij gevallen was. Ik kon me niet voorstellen dat Wout erbij betrokken was, maar dat bleek wel zo te zijn."

Zaterdag moest Van der Poel bij de Niels Albert Cross in Boom mede door een val de zege aan Van Aert laten.
 Jammer, ook dat had een mooi duel tussen Wout en mij kunnen worden. Ik was gebrand om iets recht te zetten en dat is me gelukt."

De Jong

Bij de vrouwen was De Jong de sterkste op de Cauberg. De wereldkampioene reed in de voorlaatste ronde van de wereldbekercross weg bij haar laatst overgebleven opponente Sophie de Boer en soleerde naar de zege.

Achter De Boer werd Europees kampioene Sanne Cant derde en eindigde Lucinda Brand als vierde. De 22-jairge De Jong reed voor de eerste keer mee in Valkenburg.

Op de Cauberg gingen De Jong en De Boer er aanvankelijk met zijn tweeën vandoor. In de derde ronde sloten vier rensters aan, maar op een technische strook was het De Jong die versnelde en nooit meer werd teruggezien.

De slotronde ging ze in met een voorsprong van vijftien seconden op De Boer, die de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Las Vegas had gewonnen. De Jong had de Amerikaanse wedstrijden laten schieten.

Ook een val in de slotronde kon De Jong niet van de winst afhouden. De Boer nam dankzij haar tweede plaats weer de leiding in het wereldbekerklassement. De Française Caroline Mani staat daarin tweede, de Amerikaanse Amanda Miller is derde.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Mathieu aan!