Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

'Tweespalt bij olympische zwemploeg door conflict Alberda en teammanager'

'Tweespalt bij olympische zwemploeg door conflict Alberda en teammanager'

Cheer!

NIEUWEGEIN - Oud-zwemmers Maarten van der Weijden en Johan Kenkhuis vinden dat Joop Alberda, die tot afgelopen zomer technisch directeur was van zwembond KNZB, zich het olympische debacle in Rio de Janeiro mag aanrekenen.

Deel dit artikel op social media

Tijdens de Spelen wist Nederland geen enkele medaille te veroveren bij het langebaanzwemmen. De KNZB kondigde daarop aan "grondiger te gaan evalueren dan ooit" en kwam vrijdag met een evaluatierapport.

De evaluatiecommissie onder leiding van Marc Delissen kwam in het rapport met een aantal constateringen en tien aanbevelingen. Daarin stond onder meer dat de ruzie tussen Alberda en teammanager Aad van Groningen eerder had moeten worden beëindigd.

"Het conflict was wel wat groter dan Joop en Aad. Dat zorgde er wel voor dat stafleden een kant gingen kiezen", zegt oud-zwemmer Van der Weijden, een van de leden van de evaluatiecommissie, tegen de NOS. "Er ontstond daardoor groepjesvorming en dat zorgde niet voor een veilige sfeer."

"Er was sprake van woede en dat geeft stress. En dat kost weer energie en die hebben ze nodig om heel hard te zwemmen. De stafleden waren bezig met randzaken, andere dingen dan zwemmers heel hard te laten zwemmen", aldus Van der Weijden.

Gefaald

Kenkhuis vindt eveneens dat Alberda zijn werk niet goed heeft gedaan. "Ik denk dat Joop er niet in is geslaagd een verbindend team samen te stellen dat een goede sfeer creëert, dus daarin heeft hij gefaald. Dat zal hij zelf ook erkennen."

Alberda erkent dat hij dingen anders had kunnen doen. "Dat heb ik gedeeld met het bestuur en met een aantal stafleden. En ik heb ook mijn eigen spiegel waarin ik reflecteer wat ik wel of niet goed heb gedaan."

"Ik heb genoeg ervaring om te weten dat als je conflicten ziet aankomen, dat je dan aan de bel moet trekken", aldus Alberda. "Terugkijkend is het een simpele conclusie dat ik het anders had moeten aanpakken."

"Maar mijn bijdrage aan de medailles is niet zo groot; de afstand tussen mij en het zwemwater is groot."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!