Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sagan prolongeert wereldtitel, Terpstra negende

Sagan prolongeert wereldtitel, Terpstra negende

Cheer!

DOHA - Peter Sagan heeft zondag de wegwedstrijd op de WK wielrennen gewonnen. De Slowaak was in Qatar de snelste in een groep van twintig, die in de slotmeters Tom Leezer wist te achterhalen. Niki Terpstra was op de negende plaats de beste Nederlander.

Deel dit artikel op social media

Sagan (26) is de eerste renner sinds Paolo Bettini in 2007 die zijn wereldtitel prolongeert. Vorig jaar pakte Sagan de regenboogtrui in Richmond.

Het zilver in Qatar was voor de Brit Mark Cavendish, vlak voor de Belg Tom Boonen. De Australiër Michael Matthews en de Italiaan Giacomo Nizzolo grepen net naast een medaille. Niki Terpstra was op de negende plek de beste Nederlander, Leezer werd nog zeventiende.

In 1997 was Leon van Bon met brons de laatste Nederlander die een medaille won in de wegwedstrijd op de WK. Joop Zoetemelk was in 1985 de laatste Nederlander die de regenboogtrui veroverde.

Waaiers

Vooraf was er in Qatar veel te doen om de hitte en het gebrek aan publieke belangstelling. Maar de race in en rond Doha was ongekend spectaculair.

De 257 kilometer lange koers ontbrandde al op 170 kilometer van de finish. Met de wind schuin tegen op de vlakke woestijnwegen werd het peloton in waaiers getrokken. De Belgische, Italiaanse en Noorse ploeg voerden het tempo flink op. In de eerste waaier kon van de Nederlanders alleen Tom Leezer volgen. Niki Terpstra miste de slag, maar kon later solo de oversteek maken.

Dumoulin had een lekke voor- en achterband juist op het moment dat het peloton in brokken uiteenviel en was tot achtervolgen aangewezen.

Slag gemist

De Duitse favorieten Marcel Kittel en André Greipel misten de slag. Ook de Nederlandse sprinters Dylan Groenewegen en Danny van Poppel zaten in de tweede waaier.

Een vroege kopgroep van zeven man met renners uit Colombia, Marokko, Oekraïne, Canada, Eritrea, Zuid-Afrika en Mexico werd al vroeg ingelopen door de eerste waaier. Met een voorsprong van ruim een minuut op het tweede peloton begon de eerste groep aan de zeven omlopen op het kunstmatige eiland The Pearl.

In die laatste honderd kilometer liep de voorsprong van de eerste groep van 25 renners op naar ruim drie minuten. Leezer en Terpstra deden geen trap te veel en lieten het kopwerk over aan de Belgische renners.

Leezer

De Belgen hielden het tempo op 50 kilometer per uur, zodat aanvallen lange tijd onmogelijk bleek. Terpstra plaatste met nog 5 kilometer te gaan een eerste demarrage, maar werd meteen gecounterd door Greg Van Avermaet.

Op twee kilometer slaagde Leezer er wel in om een gaatje te slaan. Hij werd in de laatste paar honderd meter gegrepen. Boonen en Cavendish gingen de sprint aan, maar werden voorbijgereden door Sagan.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Niki aan!