Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Paralympisch kampioene Van Koot presenteert boek

Paralympisch kampioene Van Koot presenteert boek

Paralympisch RoadToRio

Cheer!

DINXPERLO – Auteur Robin Wubben en hoofdpersoon Aniek van Koot hebben in het oude gemeentehuis van Dinxperlo het boek PANIEK gepresenteerd. Dit gebeurde zaterdagmiddag nadat de 26-jarige rolstoeltennisster door burgemeester Bert Berghoef gehuldigd was voor haar zilveren en gouden medaille op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

Het goud en zilver in Rio de Janeiro waren geen medailles die ze ‘zomaar’ gewonnen had, erkende Van Koot tijdens de presentatie. Ze vertelde: “Deze medailles zijn extra bijzonder, omdat ze van ver komen. Het gevoel is heel anders dan vier jaar geleden, toen ik gehuldigd werd voor twee zilveren medailles.” Na de Paralympische Spelen van 2012, waar Van Koot twee keer zilver won, ging de Dinxperlose door een diep dal. Dat verhaal vertelt ze in PANIEK.

Van Koot vertelt hoe het was om op te groeien met een handicap, hoe ze door medische tegenslag haar been kwijtraakte en bij toeval rolstoeltennis ontdekte. Als ze in 2013 de Australian Open wint, wordt ze de nieuwe nummer 1 van de wereld. Waar je verwacht dat ze dolblij is dat ze na jaren van trainen en keihard werken eindelijk die toppositie bereikt, is dat ver van de waarheid.

Ze ontwikkelt een mateloos gevoel van 'ik móet beter' – Aniek wil een supersportvrouw zijn als haar voorganger Esther Vergeer. Ze slaat zichzelf met haar racket na iedere foute bal en begint dwangmatig met afvallen met shakes, overgeven en laxeermiddelen. Aniek verliest zichzelf in haar drang naar perfectionisme. Ze moet op én naast de tennisbaan omgaan met de druk die ze vooral zichzelf oplegt. Aniek voert die strijd en vindt daarin uiteindelijk haar weg.

“Ik vond het mooi om Anieks verhaal te horen”, zei journalist Robin Wubben tijdens de boekpresentatie. “Af en toe zat ik met kromme tenen te luisteren naar haar verhalen en vroeg ik me af: waarom doet iemand zoiets? Maar hoe meer we met elkaar spraken, hoe meer ik merkte dat Aniek de weg naar boven had gevonden. Een prachtig proces om mee te maken en op te mogen schrijven.”

Het boek PANIEK (176 pagina’s, full-colour paperback) is uitgegeven door de Para Media Groep en is online te bestellen via www.boekpaniek.nl (prijs: 19,95 euro, gratis verzending). Meer informatie over het boek is te vinden op de website van de Para Media Groep. Hier is ook een voorpublicatie van de eerste 20 pagina's te vinden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Aniek aan!