Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Oranje boekt ruime zege op Wit-Rusland in WK-kwalificatie

Oranje boekt ruime zege op Wit-Rusland in WK-kwalificatie

Cheer!

ROTTTERDAM - Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond Wit-Rusland overtuigend verslagen in de strijd om kwalificatie voor het WK 2018. In De Kuip werd het 4-1 voor de ploeg van bondscoach Danny Blind.

Deel dit artikel op social media

Bij rust was het 2-0 in Rotterdam door twee doelpunten van Quincy Promes. Aan het begin van de tweede helft werd het door een goal van Aleksei Rios even spannend, maar daarna stelden Davy Klaassen (3-1) en Vincent Janssen (4-1) orde op zaken.

Door de verdiende zege gaat Oranje samen met Frankrijk en Zweden aan kop in groep A met vier punten uit twee wedstrijden. De Fransen, die maandag in de Arena de volgende tegenstander zijn van Nederland in de kwalificatie, wonnen met 4-1 van Bulgarije.

De Bulgaren kwamen in het Stade de France in Parijs wel snel met 1-0 voor via een benutte penalty van Mihail Aleksandrov. Halverwege was het echter al 3-1 voor Frankrijk door goals van Kevin Gameiro, Dimitri Payet en Antoine Griezmann. Gameiro zette in de tweede helft de 4-1 eindstand op het scorebord.

Zweden boekte een benauwde zege bij Luxemburg. Mikael Lustig maakte na 58 minuten de enige treffer van de wedstrijd (1-0). De Zweden zullen daardoor met weinig vertrouwen toewerken naar hun volgende wedstrijd maandag thuis tegen Bulgarije.

Stekelenburg

Oranje tankte vrijdag tegen Wit-Rusland wel vertrouwen. De equipe van Blind begon in De Kuip uitstekend tegen de Wit-Russen. De bezoekers, die met slechts een aanvaller speelden, werden meteen vastgezet en Kevin Strootman schoot al na vier minuten rakelings naast. Drie minuten later zag Vincent Janssen, die in de spits de voorkeur kreeg boven Bas Dost, zijn poging uit de draai gekeerd worden door de Wit-Russische doelman Andrei Gorbunov.

De openingstreffer kon niet lang uitblijven en na een kwartier was het raak. Promes kreeg de bal via een Wit-Russisch been mee en schoot in de korte hoek binnen. De 24-jarige aanvaller van Spartak Moskou tekende zo voor zijn eerste Oranje-goal in vijftien interlands.

Halverwege de eerste helft leek ook Virgil van Dijk zijn eerste interlandtreffer te maken. De verdediger van Southampton tikte binnen na een vrije trap, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Niet veel later was het alsnog 2-0 en opnieuw was Promes de maker. Ditmaal wist hij Gorbunov te verschalken met een schot van net buiten de zestien.

Ondertussen moest Nederland defensief blijven opletten. In de loop van de eerste helft kregen de Wit-Russen vooral via spits en aanvoerder Sergei Kornilenko kansjes, maar tot drie keer toe ging de bal naast het doel van Maarten Stekelenburg, die na vier jaar het doel van Oranje mocht verdedigen. De keeper van Everton kreeg de voorkeur boven Jeroen Zoet en Jasper Cillessen.

Sneijder

Blind was in de rust genoodzaakt om Wesley Sneijder te wisselen. De aanvoerder werkte al met een blessure toe naar het duel met de Wit-Russen en had opnieuw last van een hamstring gekregen. Davy Pröpper verving hem en Strootman nam de aanvoerdersband over.

Het leek een zorgeloze avond voor Oranje, maar aan het begin van de tweede helft was daar dan toch een doelpunt voor Wit-Rusland. Tussen twee Nederlandse verdedigers in tikte Rios de 2-1 binnen.

Oranje oogde geschrokken. Het spel sprankelde even niet meer, al was Daley Blind wel snel dicht bij de 3-1. Na een voorzet vanaf de rechterkant schoot hij net naast. Nederland had een doelpunt nodig om weer wat lucht te krijgen en tien minuten na rust was het zover. Janssen raakte met een laag schot de paal, waarna Klaassen in de rebound wel voor de derde Oranje-goal zorgde.

Paal

Het verzet van Wit-Rusland was daarmee gebroken. Oranje kon vrijuit spelen en Janssen liet De Kuip nog een keer juichen. De spits van Nederland scoorde, hetgeen hem bij zijn nieuwe club Tottenham Hotspur alleen nog in het bekertoernooi gelukt is. Hij snelde langs een verdediger en schoot zeer fraai raak (4-1).

Het kon allemaal nog mooier worden voor Nederland. Wijnaldum was dicht bij de 5-1, maar zijn uithaal eindigde op de paal. Een fraaie volley van Strootman vloog naast en Pröpper zag zijn schot over gaan. Het bleef daardoor 4-1 maar dat was ruim voldoende om Oranje vertrouwen te geven richting de topper van maandag tegen Frankrijk.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!