Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Nuis barst van ambitie voor nieuw schaatsseizoen

Nuis barst van ambitie voor nieuw schaatsseizoen

EK en WK

Cheer!

LEIDEN - De voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen heeft Kjeld Nuis naar eigen zeggen een gevoel van macht gegeven. De 26-jarige Leidenaar barst dan ook van de ambities.

Deel dit artikel op social media

"Het kriebelt al een hele tijd, hoor. Ik vind de zomer ook gewoon heel mooi. Keihard trainen en lekker de fiets op."

"Maar nu ik de eerste wedstrijden gereden heb en merk dat het met de vorm goed zit, heb ik wel weer zin om tegen de internationale top te gaan strijden", aldus Nuis dinsdag bij de ploegenpresentatie van Lotto-Jumbo in Veghel tegen NUsport.

De sprinter verbaasde afgelopen weekend zichzelf door bij een trainingswedstrijd in Inzell een ijzersterke tijd van 1.08,62 neer te zetten op de 1000 meter. "Dat heb ik nooit eerder rond deze tijd gereden. Ik zat ook al heel dicht tegen mijn toptijden van vorig seizoen aan."

"Ik was eerlijk gezegd ook wel een beetje verbaasd over die tijd. Een week daarvoor had ik ook een 1000 meter gereden en die was bijna een seconde langzamer. Zo'n groot verschil had ik niet verwacht. Ik merkte al wel dat het schaatsen lekker ging maar je moet dan gewoon nog even een bevestiging hebben. Het is lekker als die dan komt."

Vaderschap

Nuis heeft een simpele verklaring voor zijn scherpe trainingstijd. "Ik zit lekker in mijn vel. Ik ben er gewoon klaar voor. Ik voel me sterk. De trainingen hebben zijn vruchten afgeworpen en thuis gaat het ook super lekker", doelt hij op het vaderschap.

Hij heeft een helder doel voor komend schaatsjaar. "Ik zou heel graag onder de 1.08 willen op een laaglandbaan. Dat lijkt me supergaaf en aangezien we niet naar Salt Lake City en Calgary gaan, gaat dat er denk ik wel aankomen."

Nuis weet al waar hij wil gaan pieken. "Ik wil wereldkampioen worden op de 1000 meter en als het even kan ook op de 1500 meter. Ik was er vorig jaar heel dichtbij."

Kulizhnikov

Vorig jaar werd hij tweede op het WK sprint, achter de Rus Pavel Kulizhnikov, die later werd betrapt op doping. "Dat wereldkampioenschap sprint vorig jaar was niet niet mijn doel. Ik richtte me meer op de 1500 meter. Mijn sprint ging op het WK veel beter dan daarvoor. Je weet nooit wat het seizoen gaat brengen, maar ik weet wel dat als ik nu al deze tijden rijd, er hele mooie dingen kunnen gaan gebeuren."

Het zit Nuis nog altijd dwars dat Kulizhnikov werd betrapt. "Hij heeft mij de gouden medaille afgenomen. Ik krijg niet meer het gevoel terug dat ik op een WK op het hoogste treetje sta en naar iedereen mag zwaaien met een krans om mijn nek."

"Ik heb daar wel twee keer op de 1000 meter laten zien dat ik hem dik kan hebben en dat ga ik dit jaar ook weer doen. Ik vind het wel een gek idee dat hij er straks gewoon weer meedoet."

"Tijdens de World Cup-finale in Heerenveen was hij er niet bij en toen werden alle Russen die een podiumplek behaalden uitgejouwd. Dat was een hele gekke sfeer, daar zit je niet op te wachten. Je wilt een schone sport waarin iedereen het op een eerlijke manier tegen elkaar opneemt."

Wanneer Nuis en Kulizhnikov elkaar tegen het lijf lopen, dan zullen ze waarschijnlijk niet al te veel woorden met elkaar wisselen. "Hij kan geen Engels, dus dan houdt het al snel op, haha."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Kjeld aan!