Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

'Michel Mulder is zich echt aan het terugvechten'

'Michel Mulder is zich echt aan het terugvechten'

EK en WK

Cheer!

GRONINGEN - Michel Mulder wist zich afgelopen weekend bij de KNSB Cup net als vorig jaar niet te plaatsen voor de eerste World Cups van het schaatsseizoen, maar zijn coach Desly Hill hield vooral een positief gevoel over aan het toernooi in Groningen.

Deel dit artikel op social media

"Michel is zich echt aan het terugvechten en wat dat betreft ben ik heel trots op hem", aldus Hill in gesprek met NUsport.

"Tien weken geleden heb ik tegen hem gezegd: 'Mate, we gaan het lastig krijgen aan het begin van het seizoen, maar maak je geen zorgen, blijf er gewoon voor gaan.' En zijn houding is altijd geweest dat hij er voor de volledige honderd procent voor gaat. Ik maak me absoluut geen zorgen."

Na drie topseizoenen, met als hoogtepunt de olympische titel op de 500 meter in 2014, kende Mulder vorig jaar een dramatische winter. Nadat hij zich bij de KNSB Cup niet wist te kwalificeren voor de eerste World Cups, kwam hij er ook op de NK afstanden en de NK sprint niet aan te pas. De olympisch kampioen ontbrak zo op alle internationale toernooien.

De 30-jarige Zwollenaar koos er vervolgens voor om coach Gerard van Velde te verlaten en verder te gaan met Hill bij een nieuwe ploeg, Team Victorie. Mulder en Hill, de voormalig bondscoach bij het inline-skaten, kennen elkaar al twaalf jaar.

"Ik zeg altijd tegen mijn sporters dat er drie keuzes zijn: stoppen, hetzelfde blijven of iets gaan leren en zo beter worden", stelt de Australische. "Michel is nu heel druk bezig met leren en beter worden. Soms is het frustrerend voor zijn teamgenoten, maar mentaal is hij áltijd bezig met zijn sport. Hij kan dat niet laten rusten."

Oordelen

Mulder hoopte stiekem bij de KNSB Cup al een stap te zetten door zich te plaatsen voor de eerste vier World Cups, maar hij miste vrijdag op de 500 meter op één honderdste de vijfde plek en daarmee een wereldbekerticket. Op de 1000 meter eindigde hij zondag als veertiende.

"Ik denk dat het alles bij elkaar een positief toernooi was voor Michel", zegt Hill. "Op de 500 meter zat hij er heel dichtbij, maar je zag ook dat hij nog steeds veel werk heeft te verrichten op het technische vlak. Maar hij heeft er in de zomer negen weken uitgelegen door blessures aan zijn enkel, hand en rug, dus dat is niet echt een verrassing."

Volgens Hill speelt de "emotionele bagage" van zijn slechte vorige seizoen ook nog steeds een rol bij Mulder.

"Het is voor hem heel lastig om alle oordelen van andere mensen te negeren", aldus de coach. "Dat is het lastige als je goud hebt gewonnen op de Spelen op de 500 meter; op die afstand win of verlies je altijd met een heel klein verschil. Elk detail telt. En hij moest het in Groningen opnemen tegen jongens die vorig seizoen World Cups wonnen terwijl hij tegelijkertijd een Holland Cup schaatste."

"Maar ik zie net als hijzelf absoluut een stijgende lijn bij Michel. Voor de KNSB Cup zeiden we tegen elkaar dat we blij zijn met alle keuzes die we gemaakt hebben en dat we zo blijven doorgaan. Het is niet makkelijk geweest deze zomer, maar ik denk dat het zich zal uitbetalen later in het seizoen."

Hoofdsponsor

Een extra handicap is dat Team Victorie nog zonder hoofdsponsor opereert. "Natuurlijk wordt alles makkelijker als je het geld hebt, dat is geen geheim", zegt Hill. "Maar ik geloof niet dat je daar je beslissingen in het leven op moet baseren."

"Er zitten negatieve kanten aan de huidige situatie, maar ook zeker positieve. We weten nu wie onze vrienden zijn wie vrijgevige mensen zijn. We kunnen niet eeuwig overleven op deze manier, maar tot nu toe gaat het goed."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!