Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Leezer dacht even aan wereldtitel in Qatar

Leezer dacht even aan wereldtitel in Qatar

Cheer!

DOHA - Tom Leezer dacht zondag even dat hij voor een enorme sensatie kon zorgen in de wegwedstrijd bij de WK wielrennen. In de laatste kilometer reed hij solo voor het peloton uit, maar werd hij toch nog ingerekend.

Deel dit artikel op social media

Met nog iets meer dan een kilometer te gaan dacht Leezer: "Het zal toch niet waar zijn.'' Op ruim 300 meter van de eindstreep in Doha werd hij toch nog ingehaald door een groep van zo'n twintig renners en zag hoe Peter Sagan de sprint won.

De renner die normaal gesproken in de kleuren van LottoNL-Jumbo fietst, demarreerde in de laatste twee kilometer uit de kopgroep. "Het was het juiste moment. Niki (Terpstra, red) had het voor me geprobeerd en dat had al tot wat onrust geleid."

"Ik versnelde en gebruikte een motor voor me als mikpunt. Toen ik de eerste keer omkeek dacht ik al: zo, dat is een mooi gat.''

De 30-jarige Westlander kon net niet vooruit blijven. "Ineens was het sprookje uit. Maar toch, bij je debuut zo'n WK rijden. Dat is mooi'', keek hij terug.

Terpstra

Terpstra nam zijn reputatie als aanvaller als nadeel mee naar Qatar. "De rest weet wat mijn tactiek is. Ik heb het twee keer geprobeerd, maar kreeg geen enkele ruimte."

"Toen het even stil viel, was het de kans voor Tom. Ik heb nog geroepen: ga maar. Hij pakte een redelijk gaatje'', vertelde Terpstra.

De Noord-Hollander vond het jammer dat andere landen geen poging deden een sprint te voorkomen. "Wij waren de enigen die wat probeerden. Jammer, zijn er meer aanvallen dan kun je wat spelen. Nu kwam Tom nog wel voorop, maar hij kreeg een forse klap van de wind, terwijl het in de groep ook niet stil viel.''

Terpstra miste aanvankelijk de slag toen het peloton door de wind al vroeg in stukken brak: "Een paar jongens moesten me naar die groep brengen.''

Groenewegen

Dat waren Dylan Groenewegen en Koen de Kort, die die inspanning moesten bekopen met een plaats in de tweede groep. "Ik zat net te ver naar achteren toen het in tweeën splitste", vertelde Groenewegen, de Nederlandse troef in de sprint. "Niki bevond zich ook achter de breuk, hem heb ik met Koen nog kunnen terugrijden.'' 

De Kort vergeleek het moment van de breuk met de voorbereiding voor een massasprint. "Op Tom Leezer na zaten we net iets te ver van achteren. Zouden we tien plaatsen meer naar voren hebben gezeten, dan zouden er vier of vijf van ons in de eerste waaier hebben gereden.''

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!