Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Goede KNSB Cup zorgt voor opluchting bij 'Italiaanse' Leenstra

Goede KNSB Cup zorgt voor opluchting bij 'Italiaanse' Leenstra

EK en WK

Cheer!

GRONINGEN - Marrit Leenstra gooide deze zomer het roer volledig om door Nederland achter zich te laten en te gaan trainen met het Italiaanse team. Tot haar eigen opluchting wist de 27-jarige Friezin zich afgelopen weekend bij de KNSB Cup 'gewoon' te plaatsen voor de eerste wereldbekers.

Deel dit artikel op social media

"Ik had deze goede resultaten echt even nodig om te weten dat het goed zit", aldus Leenstra, die in Groningen naar een vierde (1500 meter), een eerste (500 meter) en een tweede plek (1000 meter) schaatste.

"Ik wist voor de KNSB Cup echt niet zeker of het wel goed zou komen. Ik was zo gewend om altijd hetzelfde te doen in de voorbereiding op de winter, dus ik wist altijd hoe goed ik was na de zomer. Nu had ik dat absoluut niet, dus deze uitslagen geven mij het gevoel dat ik de goede weg heb gekozen."

Leenstra hoort al sinds haar derde plaats op de 1500 meter bij de NK afstanden van het seizoen 2007/2008 bij de nationale top en ook internationaal deed ze vaak mee om de topklasseringen. Op WK afstanden en Olympische Spelen was de vierde plek echter vaak haar deel op individuele afstanden.

De olympisch kampioene ploegenachtervolging van 2014, die zonder ploeg zat door het stoppen van Team Corendon, besloot daarom afgelopen zomer om naar Italië te trekken, het land van haar man en nu ook assistent-coach Matteo Anesi.

Gespannen

Onder de Italiaanse succestrainer Maurizo Marchetto hoopt Leenstra wel die individuele WK- of olympische medaille te gaan veroveren, maar na een zomer vol nieuwe ervaringen - en wat mindere tijden in trainingswedstrijden - arriveerde de Friezin vooral met vraagtekens in Groningen.

"Ik was veel meer gespannen dan normaal voor de eerste wedstrijd van het seizoen, vooral vrijdag voor de 1500 meter", stelt Leenstra. "Het was best een gekke ervaring voor mij. Normaal weet ik dat ik wel bij de top vijf van Nederland zit op de 1000 en 1500 meter als ik goed rijd, maar nu dacht ik: ik moet het eerst maar even doen."

"Ik was dan ook opgelucht na mijn vierde plaats op de 1500 meter. Ik kan het nog, dacht ik."

Met drie World Cup-tickets op zak kan Leenstra terug naar Italië, waar haar nieuwe teamgenoten de KNSB Cup volgden via een livestream op de laptop. "Het is fijn dat ik verder kan op dezelfde lijn", zegt ze. "En dat ik weet dat het gewoon goed zit."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marrit aan!