Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Bestuur KNZB neemt conclusies evaluatiecommissie over

Bestuur KNZB neemt conclusies evaluatiecommissie over

Cheer!

NIEUWEGEIN - Het bestuur van de KNZB stemt in met de conclusies van de evaluatiecommissie en neemt alle aanbevelingen over. Dit zijn de uitkomsten van een eerste overleg van het bestuur afgelopen zaterdag, waarbij het evaluatierapport Zwemmen is besproken. De uitwerking en implementatie van de vervolgstappen en verder onderzoek worden in gang gezet, met daarin een grote rol voor de nieuwe technisch directeur André Cats.

Deel dit artikel op social media

Het bestuur ervaart het evaluatierapport als een goede analyse van de zwemweek in Rio. Het rapport maakt duidelijk dat (wetenschappelijk onderbouwd) de zwemmers goed genoeg waren om medailles te halen. De zwemmers hadden getuige hun persoonlijke records en seizoenstijden in staat moeten zijn in Rio betere tijden te zwemmen dan gedaan. Dat zou terugkijkend vermoedelijk twee medailles en meer finaleplaatsen hebben opgeleverd.

In de ogen van het bestuur springen er twee hoofdpunten uit:

- de sfeer en omgangsvormen;
- kwaliteit van de staf en wijze van begeleiding.

Het bestuur is ervan overtuigd dat we op zichzelf goede, gekwalificeerde mensen in huis hadden en hebben. Toch is het duidelijk dat op de genoemde punten niet de optimale omstandigheden zijn geschapen, in het bijzonder door menselijk toedoen. Dat heeft zijn weerslag gehad op het resultaat.

De vraag die beantwoord moet worden is of deze situatie voorkomen had kunnen worden en zo ja, op welke momenten en op welke wijze een interventie had kunnen worden gepleegd. Het bestuur ziet de huidige topsportorganisatie op zichzelf beschouwd als een logisch geheel, ingebed in de structuur van de bond en NOC*NSF. Maar toch is een nadere analyse van het gehele proces inclusief de bestuurlijke kanten noodzakelijk, om te bezien of nadere aanpassingen mogelijk en gewenst zijn. Dit alles in samenspraak met NOC*NSF.

Vervolgstappen
Het bestuur neemt de conclusies en aanbevelingen van de commissie in zijn geheel over. Er zijn al acties geformuleerd en per aanbeveling verantwoordelijken benoemd. Er wordt zo snel mogelijk werk gemaakt van verder onderzoek en implementatie. Het bestuur ziet de noodzaak van vervolgonderzoek wat betreft de positie van de topsportorganisatie in relatie tot bestuur en directie, de optimale begeleiding van zwemmers in het buitenland en de verbinding tussen bestuur, bureau en nationale selecties. Het bestuur heeft de nieuwe technisch directeur de opdracht gegeven met de aanbevelingen aan de slag te gaan en met een concreet plan van aanpak te komen.

Het bestuur zal een en ander in een eerstvolgende vergadering vastleggen in een startdocument; in december 2016 wordt een eerste rapportage over de voortgang verwacht.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!