Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Wat je moet weten over de strategische sport boccia

Wat je moet weten over de strategische sport boccia

Paralympisch Rio 2016

Cheer!

TeamNL heeft drie deelnemers aan het paralympisch boccia-toernooi. Wat moet je weten over deze strategische sport, die sinds 1984 op het programma van de Paralympische Spelen staat?

Deel dit artikel op social media

Ontstaan van de sport

Boccia zou weleens een van de oudste sporten ter wereld kunnen zijn. Hiërogliefen die teruggaan tot 5200 voor Christus tonen al beelden van Egyptenaren die een variant van het spel spelen. Het woord boccia is afgeleid van het Italiaanse 'bocciare', dat bowlen betekent. Petanque, jeu de boules en lawn bowls zijn varianten van hetzelfde spel. Pas in de jaren ‘70 van de vorige eeuw werd boccia voor sporters met een beperking geïntroduceerd. De sport debuteerde in 1984 op de Paralympische Spelen van New York/Stoke Mandeville.

Boccia op de Paralympische Spelen

Als een van de slechts twee sporten die niet voorkomen op de Olympische Spelen, maar wel op de Paralympische Spelen, biedt boccia kansen aan sporters met een rolstoel nodig hebben vanwege hun handicap. De laatste jaren zijn Groot-Brittannië, Hong Kong, Brazilië en China de grote spelers op het wereldtoneel in deze strategische sport. Er wordt tijdens de Paralympische Spelen door individuen, duo’s en teams gestreden om de medailles. Alle events zijn gemengd, dat wil zeggen dat mannen en vrouwen in dezelfde competitie uitkomen.

Nederlandse inbreng

Namens TeamNL doen drie atleten mee aan het Boccia-toernooi. Daniël Perez, Bernd Meints en Judith Bulthuis vormen een mixed team in de BC1-2 klasse. Daniël Perez neemt net als Bernd Meints ook deel aan het individuele toernooi in de klasse BC1. Het team staat onder leiding van bondscoach Joep Pelsser. Op 10 september begint het toernooi voor de Nederlanders met poulewedstrijden in de teamcompetitie. Het individuele toernooi gaat op 13 september van start.

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Judith, Bernd, Daniël en Joep aan!