Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zilver en tweemaal brons voor baanploeg

Zilver en tweemaal brons voor baanploeg

Paralympisch Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - De eerste dag van het paralympisch baanwielrennen zorgde met drie medailles voor de Nederlandse wielerploeg meteen voor een uitgelaten stemming in het Velodrome. Met zilver en tweemaal brons bleef er voor de renners ook nog genoeg honger over om in het verloop van de Spelen op zoek te gaan naar meer eremetaal.

Deel dit artikel op social media

Eerste medaille voor TeamNL

Het brons van Alyda Norbruis, dat ze ontving uit handen van Prinses Margriet, was de eerste medaille voor TeamNL tijdens deze Paralympische Spelen. De Friezin uit Ureterp toonde zich na afloop tevreden. Wel had ze in de ochtenduren stevig gebaald dat ze zich niet wist te plaatsen voor de race om het goud. Norbruis: “Ik weet dat ik in vorm ben. Vanochtend liep het alleen niet zoals het moest. Na de kwalificatie zat ik er echt even doorheen. Waar ik gehoopt had op de kans op een eenvoudige zilveren medaille, moest ik me nu opladen voor de strijd om een zwaarbevochten bronzen plak. Gelukkig ging het vanmiddag een stuk beter en kon ik het raceplan goed uitvoeren.”

Norbruis keek dan ook met vertrouwen uit naar haar volgende wedstrijd, waarin ze de grote favoriete is voor het goud. “Nu ben ik echt gebeten om de 500 meter tijdrit te winnen. Ik moet ook gewoon positief blijven. Dat maakt me zoveel krachtiger”, vertelde ze met de bronzen plak om haar hals. Zaterdag komt Norbruis opnieuw in actie.

Zilver gewonnen, brons veroverd

De tandem-achtervolgers haalden met zilver en brons het vooraf als maximaal haalbare ingeschatte resultaat. Vooral het brons van Stephen de Vries en Patrick Bos was zwaarbevochten, terwijl Vincent ter Schure en Timo Fransen vanochtend heel even mochten dromen van goud toen ze een wereldrecord reden in de kwalificaties. “Dat is echt zo’n verschrikkelijk gaaf moment”, gaf Ter Schure toe, “maar je weet ook dat de Britten nog komen en als die vervolgens een seconde onder onze tijd duiken, dan besef je dat het in de finale ook heel lastig wordt.” Timo Fransen vond dat de zilveren medaille dan ook gewonnen werd, in plaats van het goud verloren: “natuurlijk baal je als het geen goud is. Je wilt altijd winnen. Toch gaan we hier ook heel trots op zijn als we wat tot rust zijn gekomen.”

De Vries en Bos hadden zichzelf na hun kwalificatie niet direct kans op een medaille gegeven. “We reden vroeg in het schema en de tijd was goed, maar er kwamen nog zoveel snelle koppels na ons”, sprak Stephen de Vries na afloop. Patrick Bos voegde eraan toe: “Je geeft alles in die ochtendrit en dan moet je je toch nog opladen voor deze sessie. We zijn zo blij dat we deze medaille hebben. De druk is eraf, maar de honger naar meer eremetaal is groot.” De Vries en Bos rijden in het vervolg van de Spelen nog op de baan en de weg en komen vrijdag opnieuw de baan op. Ter Schure en Fransen komen volgende week weer in actie tijdens de wegwedstrijden.

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Alyda, Vincent, Timo, Stephen, Patrick en Eelke aan!