Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Goud wielrenner Gebru, dodelijk ongeval Iraniër Golbamezhad

Goud wielrenner Gebru, dodelijk ongeval Iraniër Golbamezhad

Paralympisch Rio 2016 TeamNL

Cheer!

RIO DE JANEIRO – Onwetend van een fatale valpartij van Bahman Golbamezhad in de wegkoers van de klasse C4-5, heeft Daniel Abraham Gebru de gouden medaille veroverd op de Paralympische Spelen.

Na afloop van de race en de medailleceremonie werd bekend dat de Iraniër Bahman Golbamezhad (48) na een zware valpartij in de eerste ronde, op weg naar het ziekenhuis aan een hartstilstand was overleden. Zijn ploeggenoten zijn opgevangen in het atletendorp, de Iraanse en de Paralympische vlag zijn halfstok gehangen. Morgen zal er tijdens de sluitingsceremonie ook een minuut stilte in acht genomen worden.

Gebru
Gebru veroverde het goud in de koers, De parawielrenner uit Amstelveen won nadat twee concurrenten op twee meter voor de streep in volle sprint tegen de vlakte sloegen. Gebru zag het vanuit geslagen positie gebeuren en kon de overwinning pakken. 

Lossen en terugkeren
In het heuvelachtige slotdeel van de paralympische wegwedstrijd was Gebru telkens voorin te vinden, al kostte dat veel inspaning. “Ik was gecrasht in een afdaling en moest veel geven om terug te komen. Maar ja, die jongens wisten natuurlijk dat ik moe werd, dus ik ben meteen weer gedemarreerd toen ik weer bij de groep der favorieten kwam, om ze te verrassen’ lichtte de winnaar van het goud toe.

Op de laatste lange klim werd Gebru daarna voorbij gestreefd door de Australiër Donohoe en de Oekraïener Dementyev. Gebru bleef eigen tempo rijden, zag de achtervolgers naderen, maar kon in de slotfase toch weer aansluiten bij de kop van de wedstrijd.”Toen ze vol de eindsprint aangingen was ik alsnog gezien. Ik had me al tevreden gesteld met brons en zat te kijken wat er gebeurde. Ineens zag ik ze vallen en toen wist ik dat ik moest sprinten voor goud.” Gebru werd de stomverbaasde winnaar. Het zilver ging naar de Braziliaan Chaman, voor de Italiaan Tarlao.

Deel dit artikel op social media:

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Daniel aan!