Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Goud Evers en brons Van der Kulk op slotdag zwemtoernooi

Goud Evers en brons Van der Kulk op slotdag zwemtoernooi

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Op de slotdag van het zwemtoernooi van de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro heeft Marc Evers de gouden medaille veroverd op de 200 meter wisselslag SM14. Op dezelfde afstand en klasse zwom Marlou van der Kulk bij de vrouwen naar het brons.

Deel dit artikel op social media

Evers troefde de concurrentie op de rug-, vlinder en schoolslag af. De Brit Thomas Hamer pakte daarna  op de vrije slag nog wat tijd terug, maar kon de Hillegommer nooit echt bedreigen. Evers liet een persoonlijk record van 2.10.29 klokken en hield Hamer ruim tweeëneenhalve seconde achter zich.

Van overmacht wilde Evers niets weten, ook niet na het verschil van vier seconden dat hij in de series neerzette. “Eerst was het verschil vijf seconden, toen vier en nu minder dan drie. Ik zeg altijd, eerst moet er gezwommen worden, daarna kun je balans opmaken. En ik ben met 25 jaar de oudste van het veld, ze komen steeds dichterbij.” 

Die race liep prima, beaamde Evers: “De vlinderslag ging wel lekker, de rugslag ging voor mijn gevoel heel goed maar de schoolslag begon ik op een gegeven moment wel te voelen. Op de vrije slag ging ik helemaal kapot. Maar zoals ze zeggen: het eerste gedeelte van de race moet je met je hoofd doen, de laatste baan is op emotie”.

Evers is de eerste Paralympische kampioen op dit nieuwe nummer en veroverde in Rio ook al zilver op de 100 meter rugslag en brons op de 100 school. “Afgesloten met een persoonlijk record, dat maakt het extra mooi. Maar nu ben ik we aan vakantie toe”, lachte de zwemmer.

Van der Kulk
Van der Kulk zwom op dezelfde afstand naar het brons. Ze lag op koers voor zilver, maar moest op de laatste 50 meter de Britse Jessica Jane Applegate voor laten gaan. Het goud was voor een andere Britse, Bethany Firth, die de rest van het veld op grote achterstand zwom.

“Helaas net geen zilver, daar was ik wel voor aan het strijden”, zei de 23-jarige Zaandamse. “Ik wist dat ik in de eerste 150 meter veel afstand moest nemen om Applegate voor te kunnen blijven op de vrije slag.” De marge van circa anderhalve seconde die ze op de rug-, vlinder- en schoolslag had bewerkstelligd, wist ze niet vast te houden, de Britse ging erop en erover.

“Die borstcrawl van haar is zo sterk, daar kon ik nu niet aan komen. Het was zwaar en ik heb alles gegeven wat er nog in zat”, zei Van der Kulk, die al zilver won op de 100 meter rugslag en brons op de 200 meter vrij. “Mijn gevoel was al helemaal top met twee medailles”, keek ze terug Rio 2016. “Vooral de 100 rug, daar is de focus al die jaren op geweest. Ik ben heel tevreden.”

Estafette
Magda Toeters werd in dezelfde race als Van der Kulk als zesde. De mannenploeg met Olivier van de Voort, Simon Boer, Duncan van Haaren en Thijs van Hofweegen eindigde als zesde op de 4x100 meter vrije slag. Van Hofweegen zwom eerder op de avond al naar de vijfde plaats op de 100 meter schoolslag S6. Sanne Hofman finishte op de 100 meter rug S13 als zesde en op de 50 meter vrije slag in de S4-klasse legde Lisette Teunissen beslag op de  zevende plaats. In de ochtendsessie eindigde Lisa den Braber op de 200 meter wisselslag SM8.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marc, test, Magda, Olivier, Duncan, Simon, Thijs, Sanne en Lisa aan!