Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Goud en wereldrecord voor wielrenster Alyda Norbruis

Goud en wereldrecord voor wielrenster Alyda Norbruis

Paralympisch Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO – Alyda Norbruis is paralympisch kampioen geworden op de 500 meter tijdrit. De regerend wereldkampioene op die afstand klokte op de wielerbaan en nieuw wereldrecord: 39.631. Daarmee was ze ruim 0.3 seconden sneller dan haar oude toptijd.

Deel dit artikel op social media

Achter Norbruis ging het zilver naar de Australische Amanda Reid, brons was er voor Zhenling Song uit China. Voor de 27-jarige Friezin is het goud haar tweede medaille van deze Paralympische Spelen. Eerder won ze brons op de individuele achtervolging. “Dit moest mijn dag worden”, erkende ze na afloop. “En ik heb er mijn dag van gemaakt. Ik was vanmorgen enorm zenuwachtig, maar dankzij de steun van de hele ploeg heb ik hier mijn beste prestatie kunnen leveren.”

Er werd erg snel gereden in het Velodrome van Rio de Janeiro. Omdat Norbruis in de allerlaatste rit startte, wist ze precies wat ze moest doen: haar eigen wereldrecord zo dicht mogelijk benaderen. “Ik zag al die meiden een tijd neerzetten en die moet ik evenaren en liefst nog verbeteren”, zei ze. “Op dat moment moet je niet panikeren en vertrouwen op wat je zelf kunt. Ik ben ervoor gegaan en heb mijn hoofd koel weten te houden.”

Nog een kans
Norbruis dicht zich nog wel een kans toe op een derde medaille deze Spelen: in de tijdrit op de weg. “Daar zou ik misschien nog wel mee kunnen doen om de podiumplaatsen. Met de steun van bondscoach Eelke van der Wal ga ik ervoor. En wat het dan wordt, gaan we zien. Eerst maar hier van genieten. Of ik straks uit mijn dak ga? Dat zou zomaar kunnen. Dit is alleen maar reden tot een hele grote glimlach.”

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Alyda aan!