Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Drie keer zilver in het zwembad

Drie keer zilver in het zwembad

Paralympisch Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO – De Nederlandse zwemploeg heeft drie zilveren medailles toegevoegd aan haar toch al indrukwekkende totaal. Tot nu toe won het team vijftien medailles. Vandaag waren Liesette Bruinsma, Thijs van Hofweegen en Michael Schoenmaker goed voor zilver.

Deel dit artikel op social media

Bruinsma voltooide op de 100 meter schoolslag haar goud-zilver-bronzen trilogie met een tweede plaats. In de finale bleek Xiatong Zhang een maatje te groot. De Chinese verbeterde ook het wereldrecord van Bruinsma met ruim anderhalve seconde tot 1:23.02. “De race ging goed, ik heb gedaan wat ik moest doen”, concludeerde ze. “De tijd kan beter, maar voor nu heb ik alles gegeven en ik kon niet meer.” Hoewel ze goud, zilver en brons heeft gewonnen, is ze naar eigen zeggen nog niet compleet. “Ik heb nog twee afstanden te gaan en daar ga ik weer mijn best op doen.”

Voor Schoenmaker is het zilver op de 200 meter vrije slag zijn tweede plak van deze Spelen. De overwinning ging naar de Koreaan Jo Gi Seong. “Ik ging als derde naar de finale en had de hoop dat ik die plak vast kon houden. Dit kwam ook voor mij als een verrassing, meer kon ik niet wensen,”, zei hij. Eerder won Schoenmaker brons op de 100 meter vrij. “Tijdens de race heb ik niet gekeken waar de anderen lagen, ik was alleen gefocust op mijn eigen race. Toen ik aantikte en twee lampjes zag branden (het teken voor zilver, red.), dacht ik eerst dat er een storing was. Daarom juichte ik niet. Ik kon het niet geloven. Zilver een een dik persoonlijk record; meer kan ik niet wensen.”

Verrassing
De zilveren medaille van Van Hofweegen kwam ook voor hemzelf als een verrassing. In de finale was alleen de Italiaan Francesco Bocciardo sneller. Van Hofweegen zwom in totaal dertien seconden van zijn oude PR af. “Ik had dit nooit verwacht, al helemaal niet met zo’n geweldige tijd. De race was zwaar, op het laatst was het echt volhouden. Ik dacht dat die Cubaan achter me er nog voorbij zou komen, maar dat gebeurde niet. Om als onbekende zwemmer dit te doen, is geweldig.”

Nederlands record
In de series van de 100 meter vrije slag S10 verbeterde Olivier van de Voort zijn eigen Nederlands record tot 54.77. In de finale bleef hij net boven die tijd en werd hij achtste. Ook Lisa Kruger en Marije Oosterhuis konden zich op die afstand niet mengen in de medaillestrijd. Kruger werd vijfde, Oosterhuis zevende. Cléo Keijzer kwam vandaag voor het eerst in actie. Ze werd bij haar paralympisch debuut zesde op de 100 meter rugslag S8.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Lisa, Liesette, Thijs, Cléo, Michael, Olivier en Marije aan!