Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Deense Thomsen volgt Groener per direct op als coach handbalsters

Deense Thomsen volgt Groener per direct op als coach handbalsters

Coaching RoadToTokyo

Cheer!

OOSTERBEEK - De Deense Helle Thomsen volgt Henk Groener per direct op als de bondscoach van de Nederlandse handbalsters.

Deel dit artikel op social media

De 45-jarige Thomsen heeft een contract getekend tot en met het EK van december, met een optie voor een langere verbintenis, zo meldt het Nederlands Handbal Verbond vrijdag.

Groener maakte zondag bekend dat hij na acht jaar stopt als bondscoach van de Oranjevrouwen. Hij zou oorspronkelijk nog aanblijven tot en met het EK, maar gaf ook aan dat hij ervoor open stond om al eerder te vertrekken.

Thomsen was tussen 2012 en 2016 met onder meer een landstitel succesvol als clubcoach van FC Midtjylland. Afgelopen augustus stopte ze bij de Deense club. Ook leidde ze het Zweedse vrouwenteam naar brons op het EK van 2014.

Thomsen begint maandag al met haar werkzaamheden wanneer het Nederlands team zich verzamelt voor het Holland Handball Tournament in Eindhoven. Dat voorbereidingstoernooi op het EK duurt van volgende week donderdag tot en met volgende week zaterdag.

Lijstje

Het Nederlands Handbal Verbond heeft zo heel snel een opvolger gevonden voor succescoach Groener. "Helle Thomsen past in het profiel en wat we willen voor de toekomst en ze was beschikbaar, in die volgorde", zegt technisch directeur Sjors Röttger van het Nederlands Handbal Verbond vanuit de auto op de weg terug vanuit Denemarken tegen NU.nl.

"We zochten een bondscoach met internationale ervaring op club- en landenniveau en dat heeft ze. In onze wereld kennen we elkaar, dus ik weet dat ze een andere coach is dan we hadden met Henk Groener. En verandering kan zorgen voor verbetering."

Röttger had ruime keuze in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach. "We hadden een profiel geschreven en tegelijkertijd werden ons al verschillende coaches aangeboden. Gelukkig zijn er veel mensen die dit Nederlands team willen trainen. Thomsen toonde interesse en ze stond op mijn lijstje, dus we konden snel handelen."

De relatief korte contractduur is volgens de technisch directeur logisch. "Dat leek beide partijen een voortreffelijk idee. In de sport moeten altijd vele partijen aan elkaar wennen. En het is normaal dat je na een groot toernooi met elkaar gaat evalueren. Nu komt dat grote toernooi alleen al snel."

Röttger had de laatste dagen veel contact met Groener. "Hij heeft continu gezegd: 'Ik vind het logisch dat je direct flink in actie komt sinds ik mijn vertrek heb aangekondigd en als je een geschikte kandidaat vindt, dan doe ik zonder problemen een stapje terug'."

Portengen

Voormalig international Debbie Klein is tijdens het Holland Handball Tournament de assistent van Thomsen. Na het toernooi zal gekeken worden wie de vaste assistent wordt van de nieuwe bondscoach. Zeker is dat de huidige assistent Peter Portengen vertrekt bij Oranje.

Onder Groener en Portengen groeiden de handbalsters uit tot een wereldtopper. De Oranjevrouwen werden vorig jaar tweede op het WK en afgelopen zomer vierde bij hun olympische debuut in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Helle aan!