Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zilver voor hockeyvrouwen

Zilver voor hockeyvrouwen

Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO -De Nederlandse hockeysters zijn hun olympische titel kwijtgeraakt. In Rio de Janeiro verloor het team van bondscoach Alyson Annan na shoot-outs van Groot-Brittannië.

Deel dit artikel op social media

Na de reguliere speeltijd was de stand 3-3.Nederland wist in de shoot-outs geen enkele keer te scoren. Willemijn Bos, Ellen Hoog, Laurien Leurink en Margot van Geffen misten. Groot-Brittannië passeerde de Nederlandse keepster Joyce Sombroek wel twee maal.

Het was voor Oranje de vierde olympische finale op rij. In 2004 was Duitsland met 2-1 te sterk. Daarna ging het goud twee maal naar de Nederlandse speelsters, die in 2008 China in de eindstrijd met 2-0 versloegen en vier jaar geleden in Argentinië met dezelfde cijfers.

Een derde achtereenvolgende titel leek vrijdagavond in Rio lange tijd aanstaande. De Nederlandse hockeysters maakten een veel betere indruk dan twee dagen eerder in de halve finale tegen Duitsland. Oranje was toen een paar keer dichtbij uitschakeling, maar dankzij een sterk optreden van keepster Sombroek in de shoot-outs ontsnapte de aftredend olympisch kampioen op wonderbaarlijke wijze.

In het Olympic Hockey Centre zette Oranje de Britse vrouwen vanaf de eerste minuut onder druk. Na een overtreding op Leurink kreeg Nederland in de zesde minuut een grote kans om de score te openen. Maartje Paumen miste de toegekende strafbal. De Britse keepster Hinch redde, en zag aan de overkant haar team bij de eerste kans van het duel wel toeslaan. Lily Owsley scoorde van dichtbij. Hinch redde daarna nog een strafcorner en bij een inzet van Naomi van As, maar in de zestiende minuut was er ook voor de 27-jarige doelverdedigster geen houden meer aan toen Kitty van Male haar omspeelde: 1-1.

Vijf minuten voor rust maakte Paumen haar fout van de gemiste strafbal goed. De aanvoerster sloeg de vierde strafcorner van Nederland raak: 2-1. Groot-Brittannië oogde machteloos, maar door een blunder van Sombroek stond het bij rust toch gelijk. De keepster verkeek zich op een inzet van dichtbij van Crista Cullen: 2-2.

Ook na rust was het spelbeeld eenzijdig. Een strafcornervariant, met Kitty van Male als einstation, leverde een voorsprong van 3-2 op. Het leek genoeg, Oranje was veel beter, maar het vierde doelpunt bleef uit. De Britse vrouwen bleken daarentegen bijzonder effectief. Negen minuten voor tijd maakte Nicola White gelijk.

Waar het woensdag tegen Duitsland in de shoot-outs ternauwernood nog goed afliep met Oranje, ging het met vier mislukte pogingen tegen de Britsen wel mis.

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marloes, Eva, Maartje, Maria, Kitty, Alyson, Laurien, Ellen, Carlien, Lidewij, Naomi, Caia, Kelly, Joyce, Xan, Willemijn en Margot aan!