Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Volleybalsters missen olympische finale na nederlaag tegen China

Volleybalsters missen olympische finale na nederlaag tegen China

Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - De volleybalsters zijn er donderdagnacht niet in geslaagd de finale te bereiken op de Olympische Spelen. China was in een zinderende halve eindstrijd met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti.

Deel dit artikel op social media

Oranje verloor in Maracanazinho in Rio de Janeiro in vier zeer spannende sets (27-25, 23-25, 29-27 en 25-23) van de Chinezen, die in de kwartfinale verrassend te sterk waren voor Brazilië.

In de groepsfase had Nederland China nog verslagen met 3-2. Dit keer lag het qua niveau net zo dicht bij elkaar, maar trokken de Aziaten aan het langste eind.

In de strijd om het brons neemt Nederland het zaterdag op tegen de Verenigde Staten, dat eerder op donderdag met 3-2 verloor van Servië. Mochten de volleybalsters dan wel winnen dan pakken ze voor het eerst in de historie een olympische medaille.

De volleybalmannen wonnen al eens goud (in 1996 in Atlanta) en zilver (1992 in Barcelona).

Flitsend begin

Oranje kende donderdagavond een flitsend begin in Rio. China had geen antwoord op de harde slagen van vooral Lonneke Sloetjes, waardoor Nederland snel op een 12-5 voorsprong kwam. De Chinese vrouwen knokten zich terug met zes punten op rij en daarna ging de set gelijk op.

Aan het eind van de set ging het mis voor Nederland. Een smash van Sloetjes was uit en China kwam voor met 24-20. De Aziaten slaagden er echter niet in de setpunten te benutten en na een ace van Robin de Kruijf was het weer gelijk (24-24). Op 26-25 wist China de set alsnog binnen te slepen.

In de tweede set waren de Chinezen wel meteen bij de les. Het ging lange tijd gelijk op, tot China op 17-15 een klein gaatje wist te slaan. Via onder meer een ace van Dijkema en een smash van Judith Pietersen kwam Nederland sterk terug en nam het met 22-19 de leiding.

Die voorsprong gaf Oranje niet meer uit handen. Op het derde setpunt was het raak (25-23), waardoor de stand 1-1 in sets werd.

Publiek

Gesterkt door setwinst en het Nederlandse publiek in Rio lukte aan het begin van de derde set vrijwel alles bij Oranje. Al snel stond het 6-0. In de loop van de set kwam China steeds dichterbij, maar Nederland behield lange tijd een nipte voorsprong.

Aan het eind van de set waren er toch weer serieuze problemen voor de ploeg van Guidetti. China kreeg op 24-23 een setpunt, maar dat werd met een harde klap weggewerkt door De Kruijf.

Het volgende punt werd na een challenge alsnog aan Nederland gegeven, maar daarna sloeg Oranje op setpunt een cruciale service in het net. De spanning steeg en uiteindelijk werd de set met 29-27 beslist in Chinees voordeel.

Power van Plak

Met een 2-1 achterstand in sets wist Oranje dat het zich weinig fouten meer kon permitteren. Nederland leek moeite te hebben met de druk, want het initiatief lag bij de Chinese vrouwen. Mede dankzij de power van Celeste Plak kwam de ploeg van Guidetti halverwege de vierde set terug tot 14-14.

Voor de vierde keer wachtte een zeer spannend slot van de set en voor de derde keer ging het daarin mis voor Nederland. Op 24-23 kreeg China het eerste matchpoint en meteen was het raak waardoor voor Nederland de strijd om het brons rest.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Yvon, Lonneke, Laura, Quinta, Judith, Anne, Femke, Maret, Giovanni, Celeste, Debby, Myrthe en Robin aan!