Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Van der Breggen brons op de tijdrit

Van der Breggen brons op de tijdrit

Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Wielrenster Anna van der Breggen heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro brons gewonnen op de individuele tijdrit. De Nederlandse klokte tijd van 44:37.80. Het is de tweede medaille voor Van der Breggen nadat ze eerder goud pakte op de wegwedstrijd. Ellen van Dijk werd vierde met een tijd van 44:48.74. 

Deel dit artikel op social media

De 26-jarige Van der Breggen, zondag nog goudenmedaillewinnares in de wegwedstrijd, had 44.37 nodig voor de race over 29,8 kilometer, ze was elf seconden sneller dan landgenote Van Dijk.

De winnares van de tijdrit, de Amerikaanse Kristin Armstrong, finishte in 44.26. De Russische Olga Zabelinskaya won zilver.

Armstrong zegevierde een dag voor haar 43e verjaardag op het winderige en regenachtige parcours. Het was voor de Amerikaanse, na 2008 en 2012, de derde keer op rij dat ze de tijdrit op de Spelen won. Ze is de eerste wielrenner ooit die drie opeenvolgende zeges haalt op een olympische wegwedstrijd.

In 2009 stopte Arnstrong met wielrennen om en gezin te stichten. Ze keerde terug in het wielercircuit voor de Olympische Spelen van Londen. Hierna ging ze opnieuw met pensioen, maar ook hier kwam ze van terug, met de gouden medaille in Rio tot gevolg.

De Amerikaanse troefde Zabelinskaja af, die in februari achttien maanden werd geschorst voor dopinggebruik. Omdat de straf met terugwerkende kracht gold en ze in 2014 al werd betrapt, kon ze alsnog meekoersen in Rio.

Van Dijk, die vooraf gold als een groot kanshebber op eremetaal, gleed weg tijdens een beklimming en stuurde hierdoor noodgedwongen de berm in. Ze viel niet, maar kwam wel stil te staan en verspilde kostbare seconden.

Indirect profiteerde Van der Breggen. Zij veroverde de derde Nederlandse medaille in Rio, na haar eigen gouden race van zondag en het brons van judoka Anicka van Emden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Anna en Ellen aan!