Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Uitblinkende keepster Sombroek bejubeld door hockeysters

Uitblinkende keepster Sombroek bejubeld door hockeysters

Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Joyce Sombroek was woensdag de grote heldin bij de Nederlandse hockeysters. In de shoot-outs tegen Duitsland voorkwam de doelvrouw met fraaie reflexen maar liefst vier treffers. Zo loodste ze Oranje naar de finale van de Spelen in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

"Ik heb hier zo hard op getraind", jubelde Sombroek. "Blijven reageren en als de bal even vrij ligt, dan meteen naar voren duiken. Dat moest ik doen en heb ik ook gedaan, geloof ik."

"Dit voelt echt super, al hadden we het denk ik niet zo ver moeten laten komen. Maar nu moeten we snel op naar de volgende wedstrijd. De finale willen we ook winnen."

Sombroek had in de shoot-outs steeds geen idee wat de tussenstand was. "Ik wil tijdens zo'n serie in een 'flow' komen, me elke keer opnieuw concentreren, focussen op de eerstkomende bal die komen gaat."

Die aanpak werkte uiteindelijk en vooral de Nederlandse speelsters die in de shoot-out misten waren gelukkig met de keepster. Sombroek: "Ik had er veel vertrouwen in dat we deze serie uiteindelijk zouden winnen."

Afgrond

Ploeggenotes Maartje Paumen en Naomi van As waren vol lof over de doelvrouw. "We hebben op het randje van de afgrond gestaan", analyseerde aanvoerster Paumen.

"Joyce redt voor ons de wedstrijd. We speelden Nederland-onwaardig en waren slordig en niet scherp genoeg. Hier moeten we het met het hele team even goed over hebben, in de finale zal het echt anders moeten."

Naomi van As prees Sombroek ook. "Echt niet normaal, Joyce is de beste keepster van de wereld. Het is een kunst om het te laten zien op momenten dat het echt moet."

Twijfel

Ellen Hoog benutte de zevende en beslissende shoot-out namens Nederland. Ze twijfelde aanvankelijk wel of ze het nog een keer moest proberen na haar eerdere misser. 

"Toen werd gevraagd of we dezelfde volgorde weer aan zouden houden, heb ik volgens mij geen antwoord gegeven en mijn mond gehouden. Maar ik heb dat 'ding' zo vaak geoefend, dat ik het wel weer aandurfde. Ik ben zelfverzekerd genoeg."

Duitsland miste vervolgens als eerste, waarna Hoog mocht gaan lopen voor het winnende doelpunt. Dit keer was het wel raak. "Ik ga altijd naar mijn backhand, en dat weten de keepsters ook. Daarom twijfelde ik even om dat te veranderen, maar gelukkig ging het goed. Deze wedstrijd was niet wat we er vooraf van verwachtten en hoopten, maar we hebben 'm binnen. Ik ben opgelucht."

Groot-Brittannië of Nieuw-Zeeland is vrijdag om 22.00 uur (Nederlandse tijd) de tegenstander van Oranje in de olympische eindstrijd. Sombroek heeft geen voorkeur. "Het zijn allebei goede en fysieke ploegen."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marloes, Eva, Maartje, Maria, Kitty, Alyson, Laurien, Ellen, Carlien, Lidewij, Naomi, Caia, Kelly, Joyce, Xan, Willemijn en Margot aan!