Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Teleurgestelde Grol zegt dat olympische droom voorbij is

Teleurgestelde Grol zegt dat olympische droom voorbij is

Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Henk Grol weet nog niet of hij per direct met topjudo stopt, maar de 31-jarige Veendammer is sowieso niet van plan om over vier jaar in actie te komen bij de volgende Olympische Spelen in Tokio.

Deel dit artikel op social media

"Dit was het. Mijn lichaam kan het niet meer aan. Mijn olympische droom is voorbij'', zei Grol donderdag na zijn voortijdige uitschakeling in Rio de Janeiro. Hij verloor in de derde ronde van de Fransman Cyrille Maret.

"Misschien dat ik nog een jaartje doorga. Dat weet ik nu nog niet. Geef me een tijdje'', zei Grol, die verloor op yuko.

"Ik had maar één keer van hem verloren en heel vaak van hem gewonnen. Ik had wellicht meer druk moeten zetten. Conditioneel en fysiek was ik oké, goed genoeg om een medaille te halen. Ik kan er niets anders van maken.''

Grol deed drie keer mee aan de Spelen. In 2008 én 2012 behaalde de Nederlander brons. Zijn grote doel was olympisch goud. "Daar heb ik de afgelopen vijftien jaar iedere dag voor geleefd. Ik heb dat op mijn manier gedaan, en dit is de uitkomst. Nu moet ik eerst tot mezelf komen. Het is klaar.''

Naast de twee olympische medailles eindigde Grol drie keer als tweede op het WK. Bij het EK wist hij wel goud te winnen, in 2008, 2015 en 2016.

Verkerk

Ook Marhinde Verkerk vond al snel haar Waterloo in Rio. De 30-jarige Rotterdamse viel na haar verloren partij in eveneens de achtste finales huilend in de armen van oud-judoka Edith Bosch.

Verkerk wilde na haar vijfde plaats bij de Spelen in Londen een medaille halen in Brazilië, maar na een partij van liefst elf minuten tegen de Cubaanse Yalennis Castillo was het toernooi al voorbij.

"Dit is verschrikkelijk. Het is zo onwerkelijk dat het nu klaar is'', aldus Verkerk. "We kregen elkaar niet 'gegooid'. En hoe vermoeider je wordt, hoe lastiger dat wordt.''

Verkerk kreeg uiteindelijk een straf voor passiviteit. "Zij maakte net een actie meer. Het was hangen en wurgen. Ik had misschien sneller en gevarieerder moeten aanvallen.'' De Nederlandse klonk ook strijdbaar. "Ik ben nog niet klaar.''

Arens

Bondscoach Maarten Arens sprak een maand geleden van een "strakke, maar realistische doelstelling'', toen hij zei dat de Nederlandse judoploeg drie medailes bij de Spelen moest winnen.

Met vrijdag alleen nog Tessie Savelkouls en Roy Meyer in actie gaat die doelstelling normaal gesproken niet gehaald worden. Alleen Anicka van Emden (klasse tot 63 kilogram) behaalde een bronzen medaille.

"Dit is een mokerslag. Het loopt totaal niet'', zei Arens na de vroege uitschakeling van medailekandidaten Grol en Verkerk. "Henk was prima voorbereid, maar hij maakt een slechte partij. Een gouden olympische medaille is een obsessie voor hem geweest. Ik denk dat hij helemaal kapot zit.''

De uitspraak van Grol dat hij geen trek heeft in nog een Spelen begrijpt Arens wel. "Henk is bijna 32, dat is vrij oud voor een judoka. Maar ik denk dat hij pas definitief een besluit neemt over een aantal maanden. Hij heeft wel twee olympische medailles op zijn naam staan, dat kunnen niet veel judoka's zeggen. Dus ik hoop niet dat hij zichzelf nu als falend judoka ziet.''

Judoregels

Volgens de keuzeheer zijn de nieuwe judoregels, die de laatste jaren zijn ingevoerd, niet in het voordeel van Grol geweest. "Zo mag je niet meer je tegenstander 'tillen'. Sinds de nieuwe stijl van judoën heeft Henk wel het nodige gewonnen, maar niet zoveel als vroeger.''

Van de elf Nederlandse judoka's in Rio waren de ogen vooral gericht op Grol, Van Emden, Verkerk en Kim Polling.

Maar net als Grol en Verkerk was Polling al voor de kwartfinales klaar. Polling verloor woensdag van de latere kampioene. Arens had hoop op Verkerk. "Haar loting was goed, maar helaas. Het is allemaal niet best.''

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Henk, Marhinde en Maarten aan!