Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Hockeysters via Argentinië naar halve finale

Hockeysters via Argentinië naar halve finale

Cheer!

RIO DE JANEIRO - In navolging van de hockeymannen hebben ook de Nederlandse hockeysters bij de Olympische Spelen de halve finale gehaald. In de regen in Rio de Janeiro maakte het team van bondscoach Alyson Annan het zichzelf maandagavond onnodig moeilijk tegen het vooraf gevreesde Argentinië: 3-2.

Deel dit artikel op social media

Door doelpunten in de eerste helft van Lidewij Welten en Laurien Leurink, en eentje na rust van Kelly Jonker, nam Oranje in het Olympic Hockey Centre een ruime voorsprong. Die 3-0 leek ruim genoeg, maar het werd door tegentreffers van Florencia Habif (derde kwart) en Delfina Merino (vierde kwart) toch nog even spannend.

Duitsland is woensdag in de halve finale de volgende tegenstander van Nederland, dat in Brazilië hoopt de derde olympische titel op rij te behalen. Oranje stond zaterdag in de groepsfase ook al tegenover de Duitse vrouwen, en won toen vrij overtuigend met 2-0.

Op voorhand hield vrijwel iedereen rekening met een olympische finale tussen Nederland en Argentinië. De nummers één en twee van de wereld zijn al jaren de sterkste landen bij het vrouwenhockey. De Argentijnse vrouwen hadden de macht tot en met 2010, toen ze in de WK-finale Oranje met 3-1 versloegen. Twee jaar later nam Oranje in de olympische hockeyfinale met 2-0 revanche.

Dat het nu niet weer tot een confrontatie in de eindstrijd tussen de twee toplanden komt, heeft te maken met het tegenvallende optreden van de Zuid-Amerikaanse vrouwen in Rio de Janeiro. Argentinië, dat onder leiding staat van bondscoach Gabriel Minadeo, verloor in de groepsfase liefst drie maal (van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië). Nederland wist alleen niet te winnen van Nieuw-Zeeland (1-1), maar was toch bevreesd voor de Argentijnse vrouwen.

Bevreesd dat ze, op het moment dat het echt moest, er opeens zouden staan. Al snel werd maandag in het Olympic Hockey Centre duidelijk dat Nederland weinig angst hoefde te hebben voor Argentinië. Welten zette in de vijfde minuut een aanval op en werkte de bal daarna zelf in het doel: 1-0.

Oranje bleef beter en drukte dat in de 25e minuut via Laurien Leurink, via een fraaie individuele actie uit in de score: 2-0.Het team van Annan leek Argentinië via een doelpunt van Jonker daarna alle hoop te ontnemen. De temperamentvolle Argentijnse hockeysters bleven knokken en kwamen nog bijna langszij. Het bleef echter bij de twee doelpunten van Habif en Merino.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marloes, Eva, Maartje, Maria, Kitty, Alyson, Laurien, Ellen, Carlien, Lidewij, Naomi, Caia, Kelly, Joyce, Xan, Willemijn en Margot aan!