Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Hockeyers schakelen wereldkampioen Australië uit

Hockeyers schakelen wereldkampioen Australië uit

Cheer!

RIO DE JANEIRO - De Nederlandse hockeyers hebben zondagavond in Rio de Janeiro een grote stap gezet naar de olympische eindstrijd. Oranje schakelde in de kwartfinales de kleurloze wereldkampioen Australië met fraaie cijfers uit: 4-0.

Deel dit artikel op social media

Voor de ploeg van bondscoach Max Caldas zorgden Billy Bakker, Bob de Voogd en Valentin Verga voor een veilige voorsprong van 3-0 na een ruim half uur. Zij hadden in de voorgaande vijf groepsduels nog geen doelpunt gemaakt. Mink van der Weerden pikte in het vierde kwart met zijn trefzekere strafcorner ook nog een treffer mee. Hij staat nu al op acht goals in Rio.

Nederland speelt dinsdag in de halve finales tegen België, dat India, de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans, met 3-1 versloeg.

Met de royale triomf nam Oranje revanche voor de zware nederlaag tegen Australië ruim twee jaar geleden in de WK-finale in Den Haag (1-6). Na dat toernooi moest bondscoach Paul van Ass plaatsmaken voor Caldas, die de hockeybond (KNHB) van de zeer succesvolle vrouwenploeg overhevelde. Onder leiding van de Argentijnse oud-international moet Oranje weer hoofdprijzen gaan pakken.

De nummers één en twee (Nederland) van de wereldranglijst kwamen de groepsfase in Rio beide niet ongeschonden door. Australië maakte toen al geen bijster sterke indruk. De winnaar van de Champions Trophy in juni verloor van België (0-1) en Spanje (0-1). Oranje speelde gelijk tegen Argentinië (3-3) en ging tegen titelverdediger Duitsland onderuit (1-2).

Na welgeteld 49 seconden knalde Bakker al raak met zijn gevreesde backhand uit een pass van Van der Weerden. Het geconcentreerde Oranje, met Jaap Stockmann als attente doelman, kwam daarna nauwelijks in de problemen, maar kon evenmin de broze score uitbouwen.

Oranje was ook in het tweede kwart de betere ploeg, met de beste kansen. Na goed doorzetten van Bakker verdubbelde De Voogd de marge: 2-0. Na een snelle goal in het derde kwart van Verga, met een schitterende assist van Jeroen Hertzberger, speelde Oranje een gewonnen wedstrijd. Van der Weerden bepaalde de toch wel verrassende eindstand op 4-0.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Valentin, Robbert, Sander, Seve, Mink, Bob, Jeroen, Mirco, Rogier, Billy, Glenn, Robert, Sander, Jorrit, Hidde, Jaap en Max aan!