Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Heemskerk stelt dat het is misgegaan in de voorbereiding

Heemskerk stelt dat het is misgegaan in de voorbereiding

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Femke Heemskerk baalde woensdag stevig van haar uitschakeling op de 100 meter vrije slag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

"Ik voel me als Max Verstappen in een Lada'', zei de 28-jarige Zuid-Hollandse treffend na haar vroegtijdige afgang. "Misschien is de motor oververhit.''

Heemskerk is geen schim meer van de zwemster die een jaar geleden toptijden zwom en als favoriete naar de WK in Kazan ging. "Ik ben niet ziek of zo, maar alles wat ik doe, klopt niet met hoe ik me voel. Ik voel me heel krachtig, maar ik zwem niet hard.''

Volgens Heemskerk is het misgegaan in de voorbereiding. De zware trainingen in Frankrijk onder Philippe Lucas breken haar op in Rio. "Ik heb niet genoeg tijd gekregen om mijn slag bij elkaar te krijgen en goed uit te rusten. En dan is het te laat, daar kom je niet mee weg op de Spelen.''

Het drama diende zich voor Heemskerk al aan in de estafette 4x100 vrij, waar ze zowel in de series als in de finale teleurstellende tijden klokte. Op haar favoriete onderdeel, de 200 vrij, sneuvelde de pupil van Lucas in de halve finales. Daarin werd ze kansloos laatste, met een tijd die ruim 3 seconden boven haar Nederlandse record lag.

Op de 100 meter, de afstand waarop ze eerder dit jaar achter Sjöström en Kromowidjojo brons pakte bij de EK, ging het woensdag weer volledig mis.

'Moeilijk verhaal'

"Ik wilde graag starten, maar wist al dat het een moeilijk verhaal zou worden. Op de EK voelde ik me goed, maar hier klopt alles niet'', was de harde conclusie van Heemskerk. "Na de wedstrijden van vorige maand in Vichy heb ik nog een heel zwaar trainingsblok gehad. We hadden het echter beter rustig kunnen afbouwen. Het is 'too much' geweest.''

De logische conclusie luidt dat haar keuze vorig jaar voor Lucas volledig verkeerd is uitgevallen. "Nou, in ieder geval niet goed. Maar ik had toen gewoon geen andere keus. Ik heb het risico met twee handen aangepakt. Achteraf is het makkelijk praten. Als ik hier goed had gezwommen, had iedereen met zijn handen in de lucht gestaan. Dat is scorebordjournalistiek.''

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Femke aan!