Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Bouwmeester al zeker van medaille, Postma ruikt podium in Finn

Bouwmeester al zeker van medaille, Postma ruikt podium in Finn

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Zeilster Marit Bouwmeester is met alleen de medalrace te gaan al zeker van een medaille in de Laser Radial-klasse op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Finn-zeiler Pieter-Jan Postma nadert het podium.

Deel dit artikel op social media

De 28-jarige Bouwmeester werd vijfde in de negende race en kwam in de tiende race als tweede over de meet. Ze verstevigde daarmee haar leidende positie.

De Friezin heeft met alleen de medalrace te gaan, waarin dubbele punten worden uitgedeeld, een voorsprong van acht punten op de Deense Anne-Marie Rindom. Annalise Murphy uit Ierland staat daar weer twee punten achter.

Als Bouwmeester maandag bij de eerste vier eindigt, is de olympische titel sowieso voor haar. Vier jaar geleden eindigde ze nog als tweede bij de Spelen van Londen.

Bouwmeester erkende dat het raar voelt om nu al zeker te zijn van een medaille. "Ik zit nog midden in het toernooi. Het is heel fijn dat ik mijn gouden kansen in eigen hand heb."

"Vier jaar geleden begonnen we met vier zeilsters op dezelfde score. Het ziet er nu een stuk relaxter uit, al weet je het met een medalrace nooit. Daarin gebeuren wel vaker gekke dingen."

De negende race werd gewonnen door de Belgische Evi Van Acker. Murphy werd zesde, Rindom slechts 22ste. In de tiende race moest Bouwmeester alleen de Britse Alison Young voorlaten.

Postma

Postma steeg van de vijfde naar de vierde plek dankzij een overwinning in de achtste race. De 34-jarige Fries is bezig aan zijn derde Zomerspelen.

In de zevende manche verspeelde de Europees kampioen in de slotfase een hoge klassering, waardoor hij zich in die eerste dagrace met de veertiende plek tevreden moest stellen. Op die plaats was Postma in de eerste wedstrijd van het toernooi ook al geëindigd en die finish blijft derhalve als schrapresultaat staan.

In het klassement leidt de Brit Giles Scott met 22 punten, gevolgd door Vasilij Zbogar uit Slovenië (38 punten) en de Australiër Jake Lilley (47 punten). Postma staat op 53 punten. In de Finnklasse worden zondag de negende en tiende race gevaren. Op dinsdag is de medalrace.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Marit aan!