Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Bondscoach Caldas zag nederlaag hockeyers totaal niet aankomen

Bondscoach Caldas zag nederlaag hockeyers totaal niet aankomen

Coaching Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Bondscoach Max Caldas en de Nederlandse hockeyers waren dinsdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vol ongeloof en verbazing na de verrassende nederlaag in de halve finale tegen België (3-1).

Deel dit artikel op social media

"Ik herkende mijn eigen team niet'', verzuchtte Caldas, die Oranje zondag in de kwartfinales nog overtuigend had zien afrekenen met wereldkampioen Australiër (4-0). "We hebben van onszelf verloren. De spelers hebben zichzelf in de steek gelaten.''

Volgens de Argentijn was het niet gelukt om de positieve energie van het duel met Australië mee te nemen naar de wedstrijd tegen België.

"Het was een beetje sloom allemaal. De scherpte ontbrak in alle linies. Daardoor hebben we ook te weinig rendement gehaald uit onze kansen. Alles duurde te lang bij ons, keuzes werden uitgesteld, we zijn nat gegaan in de uitvoering. We hebben deze wedstrijd terecht verloren. Dat zegt wat over België, maar ook over mijn eigen ploeg.''

Caldas vond dat zijn ploeg de doelpunten veel te makkelijk had weggegeven. "Onwaarschijnlijk gewoon, vooral die derde treffer mag nooit op deze manier vallen. Toch blijf ik achter mijn spelers staan. We moeten donderdag nog om brons spelen tegen Duitsland. Als land en als sport zijn we verplicht om vol voor de derde plaats te gaan, opdat we niet met lege handen naar huis gaan.''

De Nederlandse afgang kwam voor Caldas als een volslagen verrassing. "We hebben na Australië geen enkel signaal gekregen of gezien dat hierop duidde. Ik ben nu best leeg. Ik ga nu eerst met de spelers praten. We hebben een gouden kans op de finale laten liggen. We hebben een heel slechte wedstrijd gespeeld. De hele ploeg gaf niet thuis. Dit voelt als een stap achteruit in onze ontwikkeling.''

Van der Weerden

Mink van der Weerden, die één keer scoorde uit vijf strafcorners, wist ook niet waarom Oranje het wel kon tegen Australië en niet tegen België.

"Als we het wel hadden geweten, hadden we het in de wedstrijd wel opgelost'', sprak de verdediger bedrukt. "We verloren gewoon bijna alle persoonlijke duels. Dat mogen we onszelf echt aanrekenen. Goud is niet meer haalbaar, nu gaan we voor brons. Natuurlijk hecht ik daar nog waarde aan.''

Aanvoerder Robert van der Horst wilde evenmin spreken van een mislukte olympische missie.

"Deze nederlaag doet niets af aan de weg die we twee jaar geleden onder Max zijn ingeslagen. Eén slechte dag kan niet de hele reis bepalen. Alles klopte tot dusver, deze wedstrijd paste totaal niet bij ons. We kwamen voor goud naar Rio en moeten nu op voor brons. Daardoor is de teleurstelling nu ook zo groot bij ons.''

Euforie

In het Belgische kamp was de euforie vanzelfsprekend groot. Onze Zuiderburen zijn zeker van de eerste olympische medaille in het hockey sinds 1920.

"Dit is waar wij dag en nacht voor gewerkt hebben, waar wij alles voor opzij hebben gezet", zei Felix Denayer bij Sporza. "Ik heb tranen van geluk gehuild, het is echt ongelofelijk. Hier zijn weinig woorden voor, het is kippenvel."

Thomas Briels kon ook amper geloven dat hij na de negende plaats in Peking en de vijfde plaats in Londen nu om olympisch goud mag gaan spelen.

"Toen ik tien jaar geleden begon als international kregen we van alle toplanden flink om de oren. Nu verslaan we Nederland. Ik kan niets anders doen dan iedereen een heel groot compliment geven. Er is zo hard voor gewerkt. We zijn heel diep gegaan, maar we hebben nog nooit zo goed gespeeld. En er zit echt nog wel wat meer in de tank.''

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jaap, Robert, Jeroen, Valentin, Robbert, Sander, Seve, Mink, Bob, Mirco, Rogier, Billy, Glenn, Sander, Jorrit, Hidde en Max aan!