Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Baanrenner Büchli pakt zilver op keirin

Baanrenner Büchli pakt zilver op keirin

Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft op de Olympische Spelen een zilveren medaille veroverd op het onderdeel keirin. Het goud ging naar de Brit Jason Kenny. De Maleisiër Azizulhasni Awang werd derde op de wielerbaan in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

Büchli noemde zijn zilveren medaille "waanzinnig''. De baanwielrenner kon het na afloop nog nauwelijks bevatten. "Ik toon aan dat ik de snelste op de keirin ben, na Jason Kenny. Maar tweede worden achter hem voelt voor mij als winnen.''

Büchli was even bang dat het geen medaille zou worden. "Het ging al vroeg heel snel en ik lag vierde voor de laatste bocht. Ik besloot alles op die laatste bocht te zetten, het was kamikaze en heel close. Het was óf op mijn bek gaan, óf een medaille. Het werd een medaille'', glunderde hij.


De finale van het spectaculaire sprintonderdeel ontaardde in een soap, omdat de race tot twee keer toe werd afgeschoten. Eerst leken zeker twee renners, onder wie Kenny, de brommer bij het verlaten van de baan te snel te passeren.

Diskwalificatie
Normaal staat daar diskwalificatie op, maar de jury besloot na uitvoerige bestudering van de beelden en minutenlang overleg alle zes finalisten een nieuwe kans te geven. Ook de tweede poging om te racen werd afgeschoten, maar opnieuw deelde de jury geen diskwalificaties uit.

De derde poging voor de race over acht ronden slaagde wel. Büchli moest van ver komen, maar had in de laatste ronde een machtige versnelling in de benen.

Alleen Kenny, die in Brazilië ook al goud pakte op de sprint en teamsprint, bleef buiten zijn bereik. De Brit trad in de voetsporen van Sir Chris Hoy, die bij de vorige twee Spelen goud pakte op keirin.

Büchli is de tweede Nederlandse medaillewinnaar bij de mannen op dit onderdeel. Vier jaar geleden pakte Teun Mulder brons in Londen, al moest hij de derde plaats na grondige bestudering van de fotofinish toen wel delen met de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven.

Büchli werd in 2013 en 2014 derde op het sprintonderdeel keirin bij de WK. Theo Bos strandde eerder al via de herkansingen in de eerste ronde bij de Olympische Spelen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Matthijs aan!