Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ambities Deelstra verschroeien in hitte Rio

Ambities Deelstra verschroeien in hitte Rio

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Andrea Deelstra stond zondag met hoge ambities aan de start van de olympische marathon, maar de 31-jarige atlete moest daar in het snikhete Rio de Janeiro al snel afstand van doen. "De zon en deze temperaturen waren te heftig voor mij'', zei Deelstra, een half uurtje nadat ze als zestigste over de finish was gekomen op Sambódromo in 2.40.49. De Groningse was helemaal kapot en had eerst behandeling nodig voordat ze haar verhaal kon doen.

Deel dit artikel op social media

Deelstra werd vorig jaar vijfde in de marathon van Berlijn en kwalificeerde zich in de Duitse hoofdstad met een persoonlijk record van 2.26.46 voor Rio 2016. ,,Ik wilde hier minimaal bij de eerste vijftien lopen. In de trainingen ging het zo ontzettend goed. Onder normale omstandigheden zou ik op een hoger niveau zitten dan in Berlijn, alles wees daarop. Maar hier doe je niets aan.''

De enige Nederlandse deelneemster aan de wedstrijd over 42,195 kilometer door de Braziliaanse stad ging in de eerste kilometers mee in het spoor van de favorieten, maar ze moest de kopgroep al snel laten gaan. ,,Na een kilometer of 10 heb ik me terug laten zakken. De wind stond tegen, ik had in de gaten dat ik daar niet alleen tegenin zou kunnen. Ik dacht: er vallen vanzelf mensen terug. Maar dat gebeurde mij dus ook. Beetje bij beetje ging ik steeds trager.''

Deelstra dacht aan opgeven, erkende ze aan de streep waar de temperatuur in de brandende zon ondertussen opliep richting de 30 graden Celsius. "Meerdere keren heb ik daaraan gedacht. Ik belandde een paar keer bijna in de hekken omdat ik me verstapte en dacht: wat doe ik hier nog? Maar ik kon toch niet uitstappen, daar ben ik te trots voor.''

Dat bleek twee jaar geleden al bij de EK in Zürich, waar ze de laatste 10 kilometer doorliep met een ingescheurde spier en afgescheurde pees in haar voet. "In Zürich liep ik meer dan 10 kilometer met een kapotte voet en dan zou ik hier uitstappen omdat het beetje warm is? Nee hoor. Ik ging ook door omdat ik wilde ervaren hoe het is om een keer helemaal kapot te gaan.''

Wat overbleef, was een dubbel gevoel. "Ik weet dat ik een heel hoog niveau kan halen, beter dan in Berlijn. Over vier jaar in Tokio kom ik terug.''

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Andrea aan!