Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Volleybaldames verslaan China en hopen op halve finales

Volleybaldames verslaan China en hopen op halve finales

RoadToRio

Cheer!

De Nederlandse volleybaldames hebben in hun tweede en laatste poulewedstrijd in de Grand Prix Finals met 3-2 gewonnen van China. De equipe van bondscoach Giovanni Guidetti repareerde met succes een 2-1 achterstand. Morgen zal blijken of de zege op China genoeg is om de halve finale te bereiken. Indien Amerika vrijdag wint van China, plaatst Oranje zich voor de laatste vier.

Deel dit artikel op social media

Bondscoach Giovanni Guidetti had zijn basisopstelling op een positie veranderd ten opzichte van de met 3-0 verloren wedstrijd tegen de Verenigde Staten van woensdag. Middenaanvalster Quinta Steenbergen startte op de positie van Yvon Beliën. De andere zes basisspeelsters waren: Laura Dijkema (spelverdeelster), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf (midden) en Kirsten Knip (libero).

China heeft er als enige land voor gekozen om niet haar sterkste selectie af te vaardigen naar de Grand Prix Finals in Bangkok. Coach Lang Ping (zelf ook niet in functie in Thailand) gunde meerdere basisspeelsters rust in aanloop naar de Olympische Spelen, waaronder Changning Zhang, Xia Ding, Ni Yan en sterspeelster Ting Zhu.

Ook het vernieuwde China bleek uitstekend te kunnen volleyballen merkte Oranje in de eerste set. Nederland kwam dankzij goed verdedigend werk van Knip en enkele prachtige killblocks van De Kruijf op voorsprong (17-15), maar verloor even later de controle. China liep in de eindfase uit naar 20-24 en verdiende zo een handvol setpoints. De Nederlandse volleybalsters kwamen op de service van Balkestein-Grothues nog knap terug tot 23-24, maar misten een goede kans op 24-24 door een bal zomaar te laten vallen. China won de eerste set met 23-25.

In de tweede set begon het een stuk soepeler te draaien bij Oranje. Dankzij een ace van Sloetjes leidde het team van Guidetti in de eerste technische time-out al comfortabel met 8-4, daarna liep de voorsprong steeds verder op. Nederland speelde vrijuit en heerste aan het net. Uiteindelijk was het De Kruijf die met een omloopbal 25-14 scoorde en de stand op 1-1 in sets bracht.

Nederland leek weer volledig in de wedstrijd te zitten na de overtuigende winst van de tweede set, maar was in set drie toch weer de onderliggende partij. China nam een snelle voorsprong (8-13) en gaf de leiding de gehele set niet meer uit handen. Guidetti wisselde onder andere Femke Stoltenborg en Celeste Plak in het veld, maar ook zij konden niet voorkomen dat de Aziatische volleybalsters de set met 19-25 wonnen.

In de vierde set mocht Myrthe Schoot starten als libero op de positie van Knip. Nederland en China gaven elkaar weinig toe, al verdedigde Oranje constant een kleine voorsprong (16-14 bij de tweede technische time-out). China kwam langszij op 17-17, maar dankzij een knappe serie liepen de Nederlandse volleybalsters uit naar 21-17. De voorsprong werd behouden, en even later was het aanvoerder Balkestein-Grothues die 25-20 binnensloeg en zo een vijfde set afdwong.

Oranje kende een droomstart in de tiebreak toen het een 5-1 voorsprong nam. Mede dankzij de sterke Buijs bleef de marge van vier punten intact tot de kantwissel (8-4). Nederland speelde vrijuit en dwong China tot het maken van onnodige fouten. De 3-2 zege kondigde zich al vroeg aan toen de voorsprong van Oranje opliep tot 11-4. Uiteindelijk was het Sloetjes die 15-8 binnensloeg en zo de 3-2 zege veiligstelde.

Vrijdag speelt China tegen de Verenigde Staten. Indien de Amerikaanse volleybalsters China verslaan, plaatst Nederland zich voor de halve finale, die zaterdag wordt gespeeld.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Yvon, Lonneke, Laura, Kirsten, Nicole, Quinta, Judith, Anne, Manon, Femke, Maret, Giovanni, Celeste, Debby, Myrthe en Robin aan!