Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ook Russische volleyballers, triatleten en turners naar Rio

Ook Russische volleyballers, triatleten en turners naar Rio

RoadToRio

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Het deelnemersveld van de volleybaltoernooien, de turntoernooien en de triathlon bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro blijft ongewijzigd.

Deel dit artikel op social media

De internationale volleybalfederatie FIVB liet woensdag weten dat de twee zaalvolleybalteams (mannen en vrouwen) en de Russische teams bij het beachvolleybaltoernooi gewoon mee mogen doen.

De uitspraak lag in de lijn der verwachting. Nog voordat het Internationaal Olympisch Comité zondag besloot geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen, liet de FIVB bij monde van de Braziliaanse voorzitter Ary Graça al weten dat de Russen wat de bond betreft welkom waren.

''We kunnen de Russische teams niet straffen omdat er in andere sporten wat problemen zijn'', meldde Graça in een verklaring.

De Nederlandse beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn in de groepsfase onder meer ingedeeld bij de Russen Viatsjelav Krasilnikov en Konstantin Semenov.

In de zaal zijn de Nederlandse vrouwen ingedeeld in een andere poule dan Rusland. Oranje stond in oktober in de finale van het Europees kampioenschap tegenover de Russische vrouwen en verloor toen met 3-0.

Triathlon

De internationale triatlonbond ITU liet woensdag weten dat de zes Russische deelnemers ook mogen starten aan de Olympische Spelen.

''Geen van de zes Russen komen voor in het rapport van McLaren, en ook zijn de zes op doping getest buiten Rusland'', aldus de ITU in een verklaring. Richard McLaren is de Canadese onderzoeker die het Russische dopingsysteem blootlegde.

De Russische turners en schermers kregen eerder op woensdag ook te horen dat ze in Rio mogen meedoen.

Daarmee heeft nu ruim de helft van de internationale sportbonden laten weten wat ze doen met de Russische sporters.

Het IOC besloot zondag ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen.

De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

Roeiers

Verreweg de meeste Russische sporters blijken de toets te doorstaan en mogen de komende dagen gewoon hun intrek nemen in het olympisch dorp.

Negentien roeiers (inclusief de stuurman en -vrouw van de achten), vijf kanovaarders, twee moderne vijfkampers en een zeiler zijn niet welkom in Rio. Met de zeven Russische zwemmers en drie roeiers die maandag al een startverbod kregen, bedraagt het aantal geweerde Russen - exclusief de 68 atleten die niet in actie mogen komen - nu 37.

De internationale bonden van het badminton, boksen, wielrennen, golf, handbal, tafeltennis, taekwando, gewichtheffen en worstelen moeten nog bekendmaken of er Russische sporters uitgesloten worden van deelname aan de Spelen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!