Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ook helpen van Barguil geeft Ten Dam voldoening

Ook helpen van Barguil geeft Ten Dam voldoening

RoadToRio

Cheer!

ANDORRA - De man die in 2013 en 2014 nog respectievelijk dertiende en negende werd in het eindklassement staat nu na de eerste Tourweek veertigste. Maar Laurens ten Dam geniet ook in de rol van helper van Warren Barguil van de Ronde van Frankrijk.

Deel dit artikel op social media

"Als ik er zoals in de rit van zondag op de juiste momenten ben voor Warren, dan geeft dat heel veel voldoening", aldus de 35-jarige Ten Dam.

"Natuurlijk, het geeft misschien meer voldoening als je zelf in de top tien van het klassement eindigt, maar om eerlijk te zijn zit dat er nu even niet in. Ik heb vorig jaar mijn rug gebroken, ben 35 en heb al veel afgezien. Dan is het helemaal niet erg om voor iemand te rijden die wel het niveau heeft om voor de top tien te rijden."

Ten Dam geeft toe dat het voor hem dit jaar anders koersen is in de Tour dan in voorgaande jaren.

"Ik heb vooral minder stress voor mezelf. Het maakte zondag geen reet uit of ik op tien of twintig minuten binnen kwam, zaterdag hetzelfde. Twee, drie jaar geleden had ik er gigantisch van gebaald als ik op een kwartier binnen was gekomen in een bergrit, nu maakt het me niet uit."

"Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nooit verder kijk dan de eerste tien in het klassement, dus ik weet vaak niet eens op welke plaats ik sta. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik rond de honderdste plek stond, toen mijn vader zei dat ik nog veertigste sta."

Californië

Voor Ten Dam was het voor de Tour nog wel een vraagteken hoe goed hij zou kunnen zijn. De klimmer stapte afgelopen winter niet alleen over van Lotto-Jumbo naar Giant-Alpecin, maar hij verhuisde ook voor een jaar naar Santa Cruz, Californië.

Bovendien bedong de vader van twee jonge zoontjes bij zijn nieuwe ploeg dat hij nog maar een beperkt wedstrijdprogramma zou rijden.

"Vorig jaar was ik in de honderd dagen tot en met de laatste rit van de Tour negentig dagen van huis, daar had ik geen zin meer in. Ik heb altijd alles voor het fietsen gedaan en nu staat mijn gezin ook wel een beetje op de eerste plaats, behalve deze twee maanden."

Ten Dam reed tot de Tour alleen Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië, de Ronde van Californië, de Ronde van Zwitserland en het NK op de weg en verder trainde hij hard in Amerika.

"Ik ben blij dat ik deze Tour mijn niveau kan halen, want daar had ik natuurlijk wel mijn twijfels over", stelt de Groninger. "Ik baalde er wel van dat ik woensdag in de rit door het Centraal Massief voor mijn gevoel onder mijn niveau presteerde, maar in de drie ritten door de Pyreneeën had ik goede benen en was ik van waarde voor de ploeg."

Dumoulin

Die waarde zit dus vooral in het ondersteunen van Barguil, de Franse kopman die na negen etappes vijftiende staat op bijna drie minuten van geletruidrager Chris Froome.

De kans is daarom niet heel groot dat Ten Dam, die in augustus tijdens een roadtrip door Amerika met zijn vrouw zal overleggen of hij ook volgend jaar nog zal koersen, deze Tour een keer voor eigen kansen kan gaan, zoals ploegmaat Tom Dumoulin zondag met groot succes deed.

"De afgelopen dagen was die ruimte er niet voor mij", zegt Ten Dam. "Wie weet komt die er ook niet, maar dat geeft niet. De afspraken zijn duidelijk, ik ben aangetrokken om Warren te helpen en dat vind ik ook niet erg."

"Als ik een kans krijg, dan zal ik proberen die te grijpen, maar ik kan niet garanderen dat ik het dan meteen afmaak zoals Tom. Dat kunnen alleen heel speciale renners en ik zie mezelf als een goede renner, niet als een enorm speciale renner."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Laurens aan!