Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Olympisch dorp bewoonbaar na extra werkzaamheden

Olympisch dorp bewoonbaar na extra werkzaamheden

RoadToRio

Cheer!

RIO DE JANEIRO - De grootste problemen in het olympisch dorp in Rio de Janeiro zijn verholpen. De organisatie zette de afgelopen dagen honderden arbeiders in om de problemen aan te pakken.

Deel dit artikel op social media

Bij de aankomst van de eerste sporters afgelopen weekend regende het klachten. Nederlandse begeleiders verhielpen ernstige gebreken in de accommodatie waar de eerste sporters afgelopen weekend hun intrek namen.

Australië kondigde zelfs aan het olympisch dorp te boycotten en hotels te boeken voor alle sporters. Kitty Chiller, chef de mission van de Australiërs, klaagde zondag over "verstopte rioleringen, water dat langs de muren liep, losse bedrading, gaslekkages en smerige vloeren".

Progressie

Twee dagen later is de mening van Chiller bijgedraaid en spreekt ze van "fantastische progressie". Het Australische team had ruim tweehonderd problemen aangewezen in hun flat, die inmiddels grotendeels opgelost zijn.

"Het ziet er naar uit dat we alle sporters woensdag in het olympisch dorp kunnen huisvesten", zei Chiller maandagavond.

In het olympisch dorp werden 31 flats van 17 verdiepingen gebouwd voor de sporters. "Twaalf flats kregen maandagochtend groen licht voor bewoning en voor acht andere flats is dat op zeer korte termijn ook het geval", zegt woordvoerder Mario Andrada van het organisatiecomité. "Donderdag moeten alle 31 flats gereed zijn."

Nederland

Ook de delegaties van Nieuw-Zeeland, Japan, Italië, Argentinië en Nederland beklaagden zich over de faciliteiten in het oympisch dorp. Chef de mission Maurtis Hendriks van NOC*NSF twitterde foto’s waarop te zien is hoe Nederlandse begeleiders met heftrucks in de weer waren om problemen te verhelpen. Hij laat weten dat de handbalsters en hockeyers inmiddels zijn ingetrokken. Als eerste Nederlandse teams reisden zij afgelopen weekend af naar Rio. 

De uitgesproken burgemeester van Rio, Eduardo Paes, wekte wrevel bij Australië door de klachten van de sporters licht op te vatten. Hij beloofde alle problemen op te lossen en "een kangoeroe voor de Australische accommodatie te plaatsen, zodat ze zich thuis zullen voelen."

"De burgemeester en ik hebben een afspraak op woensdag", vertelde Chiller. "Ik heb een klein cadeautje voor hem geregeld en zal hem vertellen dat we inmiddels het best mogelijke olympisch dorp hebben, sinds alle werkzaamheden afgerond zijn."

In totaal zullen 18.000 sporters, coaches en stafleden hun intrek nemen in het dorp tijdens de Spelen van 5 tot 21 augustus en de Paralympics van 7 tot 18 september.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!