Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Nederlandse Vetter pakt goud op zevenkamp bij EK atletiek

Nederlandse Vetter pakt goud op zevenkamp bij EK atletiek

RoadToRio

Cheer!

De Nederlandse atlete Anouk Vetter heeft zich zaterdagavond in Amsterdam verzekerd van de Europese titel op de zevenkamp. Ze werd op de afsluitende 800 meter laatste, maar had al genoeg voorsprong in het klassement.

Deel dit artikel op social media

Vetter vestigde met haar puntentotaal van 6626 een nieuw Nederlands record. Het oude record stond op naam van Dafne Schippers.

De eerste plaats van de 23-jarige Vetter betekent de 23e gouden medaille ooit van Nederland bij de Europese kampioenschappen atletiek.

Vetter leidde al na de eerste dag in Amsterdam met riante voorsprong op de Franse titelverdedigster Antoinette Nana Djimou, mede dankzij persoonlijke records op de 100 meter horden (13,29) en het kogelstoten (15,69). Op de tweede dag liep ze nog verder uit met een verre sprong van 6,38 en een speerworp van 55,76.

Op de afsluitende 800 meter kon het met een marge van 14 seconden in haar voordeel niet meer misgaan. Ze eindigde weliswaar als laatste in haar heat, maar kort achter Djimou en in een voor haar doen keurige 2.21,50.

Landgenote Nadine Broersen stond na het speerwerpen vierde in het klassement, maar door een gebrek aan fitheid ging ze niet meer van start op de 800 meter. Daardoor maakte ze geen kans meer op een medaille.

Primeur

De titel van Vetter is een primeur. Europees zilver was er al eens voor Karin Ruckstuhl (2006), Eelco Sintnicolaas op de tienkamp (2010) en Broersen (2014), maar goud ontbrak nog in de prijzenkast van Nederland, dat een sterke lichting in de meerkamp heeft.

Het is al de derde gouden medaille voor de Nederlandse equipe dit toernooi. Eerder won Schippers de 100 meter bij de vrouwen en Churandy Martina de 100 meter bij de mannen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Anouk en Nadine aan!