Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Mollema stijgt naar vierde plek in chaos op Mont Ventoux

Mollema stijgt naar vierde plek in chaos op Mont Ventoux

RoadToRio

Cheer!

VENTOUX - Thomas De Gendt heeft donderdag de twaalfde Touretappe gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was de sterkste in een choatische rit met finish op de Mont Ventoux, terwijl Chris Froome een stuk lopend aflegde. Bauke Mollema deed zeer goede zaken in het algemeen klassement.

Deel dit artikel op social media

Na 179 kilometer klopte De Gendt in de laatste meters zijn landgenoot Serge Pauwels van Dimension Data, die ook onderdeel uitmaakte van een kopgroep die al vroeg in de etappe was ontstaan.

De Spanjaard Daniel Navarro (Cofidis) werd derde en Stef Clement van IAM Cycling was de beste Nederlander op de vierde plaats. Bert-Jan Lindeman (Lotto-Jumbo) finishte als zesde en Mollema (Trek-Segafredo) als tiende.

In de hectische laatste kilometers op de Mont Ventoux ging de fiets van Froome kapot, waarna hij korte tijd lopend verder ging.

Motor

Froome kwam in de problemen doordat de Australiër Richie Porte kort voor hem op een motor botste. Porte, Froome en ook Mollema kwamen ten val. De motor werd vermoedelijk opgehouden door supporters die te dicht op de weg stonden. Froome zijn fiets was kapot, maar Mollema kon wel snel door.

De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo steeg aanvankelijk naar de tweede plaats in het algemeen klassement, maar Froome kreeg een klein uur na afloop van de koers compensatie en mag ook vrijdag de gele trui aantrekken. Mollema is nu terug te vinden op de vierde plek, op 56 seconden van de Brit van Team Sky.

Froome wisselde na enkele tientallen meters gerend te hebben ook nog twee keer van fiets. Zijn voorsprong op nummer twee Adam Yates bedraagt 47 tellen. De Colombiaan Nairo Quintana, die gezien wordt als Froomes grootste concurrent, staat 54 seconden achter de Brit op de derde plaats.

Grote voorsprong

Aanvankelijk zou de etappe donderdag op de top van de Mont Ventoux finishen, maar vanwege harde windstoten op de berg werd woensdag besloten de rit zes kilometer in te korten. De slotklim was daardoor een stuk minder zwaar en in de voorgaande kilometers stonden er slechts twee kleine beklimmingen op het programma.

Vrijwel aan het begin van de etappe ontstond er een kopgroep van veertien renners, waarvan er al snel dertien overbleven omdat de Duitser Paul Voss lek reed.

Met twee Nederlanders in de groep, Lindeman en Clement, gaf het peloton alle ruimte aan de koplopers. De maximale voorsprong van de kopgroep bedroeg ongeveer achttien minuten, al liep die in de laatste zeventig kilometer langzaam terug.

Op tien kilometer van de meet, toen er reeds geklommen moest worden, was de voorsprong nog acht minuten. Niet veel later zorgde de Ventoux ervoor dat de kopgroep uiteen viel. Lindeman en Clement konden het tempo van De Gendt, Pauwels en Navarro niet volgen.

Het drietal bleef weg en mocht onderling gaan uitmaken wie de etappe won. Uiteindelijk bleek De Gendt de sterkste, hij bleef Pauwels enkele meters voor.

Tempo

Achter de koplopers vielen steeds meer renners weg uit het peloton, terwijl Sky op kop tempo maakte. Een poging van Alejandro Valverde van Movistar liep op niets uit en ook zijn ploegmaat Quintana werd snel teruggepakt door de Britse ploeg van Froome.

Enkele kilometers later ging Froome zelf in de aanval en kreeg hij Porte van BMC met zich mee. Quintana kon niet volgen, maar Mollema wist wel aansluiting te vinden.

De drie klassementsrenners leken zo een goede slag te slaan in het algemeen klassement, totdat de wielerfans en de motor voor een valpartij zorgden. Mollema had geluk en kon vrijwel meteen verder, maar voor Froome was de chaos compleet.

De tweevoudig Tourwinnaar kwam 1.40 achter Mollema en 6.45 na ritwinnaar De Gendt gedesillusioneerd over de finish, maar kon uiteindelijk opgelucht ademhalen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Bauke, Wout, Tom en Wilco aan!