Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Martina gediskwalificeerd na gouden race op 200 meter bij EK atletiek

Martina gediskwalificeerd na gouden race op 200 meter bij EK atletiek

RoadToRio

Cheer!

Churandy Martina was vrijdag de snelste op de 200 meter bij de EK atletiek in Amsterdam, maar hij werd vlak na afloop van de race gediskwalificeerd door de jury. Lee Marvin Bonevacia pakte brons op de 400 meter.

Deel dit artikel op social media

Martina zou tijdens de wedstrijd op de witte lijn hebben gestaan.

Bonevacia liep op de 400 meter 45,41, zijn beste tijd van dit seizoen. De Brit Martyn Rooney prolongeerde zijn Europese titel met een tijd van 45,29. Pavel Maslak uit Tsjechië werd derde (45,36).

Het brons voor Bonevacia is de derde medaille voor Nederland op de EK. Donderdag pakte Churandy Martina goud op de 100 meter en Ignisious Gaisah brons bij het verspringen. De 27-jarige Bonevacia zal op de Olympische Spelen volgende maand ook in actie komen op de 400 meter.

"Derde van Europa, dit is geweldig", jubelde Bonevacia na het binnenhalen van het brons. "En ik ben nog niet eens op mijn best. Dat moet in Rio zo zijn. Ik wil het publiek bedanken. Amsterdam is als een huis voor me." 

"Ik wil al die supporters bedanken tijdens mijn race in de estafetteploeg. Daar ga ik me nu op concentreren. Dan wil ik met de hele ploeg succes boeken."

Kupers

Thijmen Kupers plaatste zich voor de finale op de 800 meter. De 24-jarige Nederlander ging hard van start en nam een flinke voorsprong.

Op het laatste stuk had hij het echter zwaar, waardoor hij als derde over de finish kwam met een nipte voorsprong op de nummer vier, de Italiaan Giordano Benedetti (1.46,74). Kupers liep 1.46,61. De Pool Adam Kszczot (1.46,32) was de snelste in de halve finale met Kupers.

Kupers had gehoopt onder de olympische limiet van 1.45,20 te duiken en zo een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro af te dwingen. "Ik ging ervoor vanaf de start. Er stond echter te veel wind en die moest ik in mijn eentje opvangen. Een serieuze poging om de limiet voor Rio te halen, was daardoor niet mogelijk'', zei Kupers na de race.

De finale van de 800 meter is zondag.

Hassan

Bij de vrouwen plaatste Sifan Hassan zich vrijdagavond zonder al te veel problemen voor de finale van de 1500 meter.

De Nederlandse was de snelste in haar serie met een tijd van 4.13,45. Ze bleef daarmee de Poolse Angelika Cichocka (4.13,47) nipt voor.

In de andere andere serie werd wel sneller gelopen dan Hassan. Amela Terzic was de snelste in 4.09,71. De nummer twee, Lucia Klocova uit Slowakije, liep 4.10,90. De finale van de 1500 meter is zondag in het Olympisch Stadion.

De 23-jarige Hassan, die in Ethiopië geboren werd, is een belangrijke kandidaat voor het goud in Amsterdam. Ook op de Olympische Spelen volgende maand in Rio de Janeiro gaat ze voor een medaille. Vorig jaar veroverde Hassan brons op de 1500 meter bij de WK atletiek in Peking.

Van Leuveren

Nicky van Leuveren slaagde er niet in een medaille te pakken op de 400 meter. De 26-jarige Nederlandse werd achtste en laatste in een tijd van 52,76.

Het goud ging naar Libania Grenot uit Italie. Zij was meer dan twee seconden sneller dan Van Leuveren (50,73).

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Churandy, Thijmen, Sifan en Liemarvin aan!